Vágólapra másolva!
Szenzációs magyar sikerrel zárult kedden a bourges-i vívó Eb női tőr egyéni versenyszáma: a világranglistán 41. helyezett Varga Gabriella úgy lett aranyérmes, hogy a legjobb 8-ba jutása után sorrendben az aktuális Európa-, majd a világ-, s legvégül az olimpiai bajnokot is legyőzte.

A 21 esztendős Varga Gabriella - az 1968-as mexikóvárosi olimpián kötöttfogású birkózásban aranyérmes Varga János lánya - a 32 között 15-10-re verte a francia Maitrejeant, majd a magyar csapat legnagyobb reménységének számító, tavaly vb-bronzot nyert Mohamed Aidát győzte le 15-11-re. Majd a címvédő lengyel Gruchalát 15-14-re, a világbajnok orosz Bojkót 15-10-re, legvégül pedig az aranyéremért az olimpiai bajnok olasz Vezzalit 15-8-ra győzte le! Varga jelenleg csak a 41. a világranglistán, s bár tavaly a moszkvai Eb-n tagja volt az ezüstérmes magyar csapatnak, gyakorlatilag még újoncnak számít.

- Mennyire lepte meg Varga Gabriella szenzációs szereplése? - kérdeztük telefonon Szabó Bence szövetségi kapitányt.
- Kétségkívül meglepett, s bevallom, hogy a négy lány közül most is Mohamed Aidától vártam a legjobb szereplést. De ezen a napon Gabi csodálatosan vívott, olyan versenyzői adottságokat csillogtatott, amelyekkel nem sok magyar sportoló rendelkezik, s most nem csak a vívókról beszélek. S itt kell kiemelni a géneket is, mert Gabi édesapjához hasonlóan nem ismert elveszett találkozót, óriási küzdőszellemről tett tanúbizonyságot. Az egész napon zseniálisan vívott egy vb-erősségű mezőnyben, az első helye fantasztikusan nagy eredmény. Az hiszem, az mindent elmond, hogy az első helyért 15-8-ra verte az olimpiai és világbajnok Vezzalit.

- A verseny előtt érezte, hogy nagyon jó formában van? - kérdeztük Varga Gabriellát.
- Egyáltalán nem. Néhány nappal ezelőtt még New Yorkban versenyeztem, onnan Kubába mentünk, 28-án érkeztem haza Budapestre, és 30-án már indultunk is Bourges-ba. Az időeltolódást meglehetősen nehezen viselem, így nem gondoltam, hogy nagyon messzire jutok az Eb-n. Nagyon fáradtnak éreztem magamat.

- A 16 között négy világklasszist vert meg. Eddig milyen mérlege volt ellenük?
- Korábban Vezzalit és Bojkót is egyszer vertem meg, mindkettőt a 2001-es salzburgi Világkupán, ahol bronzérmet szereztem. De Mohamed Aidát talán még soha sem győztem le.

- A döntő előtt mi járt a fejében, amikor a jelen első számú tőrözője, Vezzali ellen készülődött?
- Az, hogy felnőttként már nyertem egy Eb-ezüstöt, tavaly Moszkvában a csapattal, juniorként pedig egy halom ezüstöm van a világ- és Európa-bajnokságról. Szóval úgy voltam vele, hogy ha már idáig eljutottam, akkor most már senki sem veszi el tőlem az aranyat, még Vezzali sem! Mert nem engedem!

- Este szolidan lefekszik aludni, vagy azért csapnak egy kis ünneplést?
- Azt nem hiszem, hogy szolidan lefekszem, de nagy bulit sem rendezhetek, mert a csapatverseny még hátra van.

Fábik Tibor