Vágólapra másolva!
A prológot és tíz szakaszt követően első pihenőnapjához érkezett a Tour de France, a világ leghíresebb kerékpáros versenye. A centenáriumi viadal július 16-i, szerdai napján a mezőny Marseille-ből átköltözik az öböl nyugati részén fekvő Narbonne városába. Lássuk, mi történt az eddigi szakaszok során!

Képgaléria - életképek a Tourról

Egy hete még arról számolhattunk be, hogy a prológ és az első szakasz megtétele után Bradley McGee állt az összetett élén, ám az ausztrál kerekes nem örülhetett sokáig a sárga trikónak. Az első hét sztárja ugyanis nem ő, hanem kétségkívül az olasz Alessandro Petacchi lett, aki az első szakaszt követően diadalmaskodni tudott a harmadik, az ötödik és a hatodik etapon is - hogy aztán az első hegyi versenyen feladja a küzdelmet.

Aki arra gondol, Petacchi csupán a jól megszokott hagyományokat folytatta, téved. Évekig ugyanis Mario Cipollino versenyzett úgy, hogy a síkszakaszokon remekelt, a hegyeknél viszont általában feladta a versenyt. Nos, ezúttal nem a hegy, hanem a vírus szólt közbe. A Fassa Bortolo csapatát ugyanis láz támadta meg, ennek következtében Patacchi mellett Marco Velo, Nicola Loda, Aitor Gonzalez, Vlagyimir Gusztov és Sven Montgomery is visszalépett.

A nagy csata a július 13-i, vasárnapi, 8. szakaszon kezdődött: a Sallanches - L'Alpe d'Huez közötti 219 km-es szakasszal a mezőny megérkezett az Alpokba, s mindjárt egy kiemelt kategóriás etap várt rájuk. Ez aztán meg is rostálta a mezőnyt, még Lance Armstrong (US Postal) csapattársai sem bírták az amerikai iramát. A négyszeres bajnokkal csupán néhányan tartották a lépést, a szakaszt végül a spanyol Mayo (Euskaltel) nyerte a kazah Vinokourov (Telekom) és Armstrong előtt, de ott volt a mezőnyben a nagy vetélytársnak tartott spanyol Beloki (ONCE) és amerikai Hamilton (CSC) is.

"Idén nem vagyok olyan erős, mint az elmúlt években. Az viszont az én döntésem volt, hogy hagyom elmenni a szakaszgyőztes Mayót, s megpróbálom tartani a lépést Belokival. Sajnos nem vagyok tökéletes erőállapotban" - vallotta be a négyszeres bajnok amerikai klasszis, aki azért átvette a vezetést az összetettben.

Forrás: EPA
Richard Virenque, a hegyek királya Fotó: EPA

A 9. szakasz Bourg d'Oisans és Gap között a verseny eddigi legizgalmasabb részét hozta, sajnálatos módon azonban éppen egy dráma miatt. A 184,5 km-es viadal hajrájában az összetettben második helyen álló spanyol Joseba Beloki (ONCE) hatalmasat bukott, s combnyak-, könyök- és csuklótörést szenvedett. A szakaszt Vinokurov nyerte, összetettben megmaradt Armstrong előnye.

Az eset egyébként azonnal megmozgatta a Tour-tudorok fantáziáját. A The Times külön írást szentelt annak az összehasonlításnak, amely a mostani esetet összevetette az 1971-es történtekkel. Abban az évben Eddy Merckx úgy nyerte meg a viadalt, hogy a legnagyobb vetélytársa, a spanyol Luis Ocana bukása miatt feladni kényszerült a versenyt, noha addig ő viselte a sárga trikót. Az amerikai sajtó nem véletlenül aggatta Armstrongra a "Lucky Lance" jelzőt, a klasszis ugyanis két ok miatt is hálás lehet szerencséjének. Egyrészt nem esett el Belokival együtt, s ki tudta kerülni, másrészt a nagy vetélytárs kiválásával közelebb került a végső győzelemhez.

"Össze vagyok törve a történtek miatt, egész évi munkánk kárba veszett" - panaszkodott Beloki csapatának, az ONCE-nak menedzsere, Manolo Saiz, amikor a mezőny nekivágott a 10. szakasznak. Beloki társa, Mikel Pradera is aggódó nyilatkozatot tett a spanyol médiának. "Mindenki félti saját biztonságát, köteleztek is bennünket a bukósisak használatára. De a hőség miatt az aszfalt is kezd megolvadni, s ezek a rossz körülmények mindenképpen veszélyesek" - mondta Pradera. Beloki egyébként már hazatért Vitoriába, a műtéteket ott végzik majd el a szerencsétlenül járt kerekesen.

Forrás: EPA
A zöld trikó Baden Cooke-é Fotó: EPA

A keddi, tizedik szakaszon már nem történt baleset, kisebb botrány azonban igen. A Gap és Marseille közötti szakaszon, 147 kilométer megtétele után globalizációellenes tüntetők foglalták el az utat, így tiltakozva társuk, Jose Bove bebörtönzése ellen. A mezőny kénytelen volt megállni, s hiába írtak jóvá számukra másfél percet, ketten sikeresen megszöktek a mezőnytől. Végül a szakaszt a dán Jakob Piil (CST) nyerte, hajszálnyival az olasz Fabio Sacchi (Saeco) előtt.

Az összetettben a tizedik szakaszt követően az amerikai Lance Armstrong áll az élen, a zöld trikó az ausztrál Baden Cooke, a pöttyös a francia Richard Virenque, míg a fehér az orosz Gyenyisz Mencsov "tulajdona".

A Tour egyetlen magyar versenyzője, Bodrogi László az első szakaszokon még az élbollyal tudott célba érni, az Alpoknál azonban ő is megtorpant, s nyolc szakaszt követően már 51:52 perces hátrányt szedett össze. A QuickStep-Davitamon kerekese jelenleg a 128. pozícióban van, javításra a pénteki, 12. szakaszon lesz lehetősége, amikor a Gaillac - Cap' Decouverte közötti szakaszon 47 km-es egyéni időfutam vár a versenyzőkre.