Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) két évre eltiltotta a versenyzéstől a hétszeres világbajnok Hegedűs Róbertet, akinek a szervezetében egy április 1-jén levett minta elemzése során szteroid nyomaira bukkantak.

Június végén a hazai szövetség illetékes bizottsága a fegyelmi eljárás során arra a megállapításra jutott, hogy a magyar válogatott meghatározó kajakosa nem doppingolt, ugyanakkor egy korábbi orvosi kezelésével összefüggésben elmulasztotta a bejelentési kötelezettségét. Hegedűs tavaly november 25-ei deréksérülése után injekciós kúrát kapott, s az ennek során beadott készítmény olyan anyagokat tartalmazott, melyek a mellékvesekéregben szteroidképződést indítottak el.

A fegyelmi bizottság megállapította továbbá: érdemi adat, bizonyíték nem merült fel arra, hogy Hegedűs teljesítményfokozás céljából kapott volna tiltott szert. Így csupán a figyelmetlenségéért szabtak ki rá - július 12-ig szóló - eltiltást. Az ICF ugyanakkor az ilyen esetekben nem mérlegel, hanem a szabályoknak megfelelően kirója a büntetést, az esetleges jogorvoslatra pedig csak ezután nyílik lehetőség.

Hegedűs úgy nyilatkozott, hogy a megfelelő fórumokon igyekszik majd bizonyítani az igazát, ettől függetlenül befejezi a pályafutását. "Az elmúlt hetekben többen figyelmeztettek arra, hogy a nemzetközi szövetség még hozhat elmarasztaló döntést. Így tulajdonképpen számítottam arra, hogy valami történni fog, de azért ilyen súlyos ítéletre nem. A határozatot már csak azért is méltánytalannak érzem, mert itthon sikerült tisztáznom magam, az eltiltást is csupán a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt kaptam" - mondta. "Utólag már világos, hogy ennek az eljárásnak erkölcsileg volt ugyan jelentősége, de jogilag nem ért semmit. Azért az furcsa, hogy egyetlen sérülés és az azzal járó kezelés a pályafutásom végét jelenti."

Hegedűs a jogorvoslati lehetőségeit illetően egyelőre tájékozódik, azt azonban már eldöntöttre, hogy igyekszik a nemzetközi színtéren is megharcolni az igazáért. Ezzel együtt fontolgatja, hogy kártérítési pert indít a - szerinte felelőtlen - kezelőorvosával szemben. Eltiltása egyébként 2005. április 1-jén jár le. Terveit illetően annyit mondott: befejezi tanulmányait a Szegedi Egyetem jogi karán, és munkát keres.