Vágólapra másolva!
Bár az atlétikai Golden League szabályzata alapján Maria Mutolának még a jövő hét végén a monacói Világdöntőben (régi nevén Grand Prix-fináléban) is rajthoz kell állnia, hogy megkapja a hat GL-győzelem után járó 1 millió dolláros bónuszt, mindez természetesen csak formaság. A mozambiki futónőn Monacóban már nem lesz rajta a győzelmi kényszer, így tervezgetheti, hogy mire költse a nem mindennapi nyereményét.

A belga Justin Henin szombaton is éppen 1 millió dollárt vehetett fel a US Open, az amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes döntője után - a vesztes Clijsters 500 ezret -, a profi ökölvívásban, s lehetne folytatni a sort, még nagyobb pénzek mozognak; ám atlétikában az 1 millió dollár kétségkívül csúcsgázsi. S ezt Mutolának bizony nem volt könnyű megnyernie, amit az is jelez, hogy az idei Golden League-sorozatban ő volt az egyetlen atléta, aki egyáltalán a bónusz közelébe került. A bahamai Chandra Sturrup női 100-on három versenyen át őrizte a veretlenségét, de a negyediken, Berlinben ő is elszállt. Mutola azonban mind a hat állomáson megnyerte a női 800-at, s miután hatodikra pénteken Brüsszelben is diadalmaskodott, már nyugodtan tekinthet vissza, s előre is.

"Örülök, hogy vége van... Ahogy közeledett a hatodik, utolsó verseny, úgy lett egyre nagyobb a felhajtás körülöttem, s én is egyre jobban izgultam. Nem könnyű úgy edzeni, versenyezni, hogy az ember nem vesz tudomást arról, egyre közelebb kerül az egymillió dolláros bónuszhoz. Nagyon nehéz, fárasztó és hosszú sorozat van mögöttem, de szerencsére, most már vége. Azon még nem gondolkodtam, hogy mire költöm a nyereményemet. Ám egy részét mindenképpen annak a már általam korábban létre hozott alapítványnak szánom, amely a mozambiki atlétika fejlődését segíti elő. Szeretném, ha hazámban minél több fiatal választaná az atlétikát. De ezen kívül még vannak más terveim is, amelyekkel ugyancsak a mozambiki népet szeretném segíteni" - nyilatkozta a 30 esztendős Mutola, aki idén mind a 17 versenyét megnyerte.

Maria Mutola ebben az évben igazán jól keresett. Az 1 millió dolláron felül az egyes Golden League-versenyeken a győzelmek 15 ezer dollárt értek, vagyis ez plusz 90 ezer, a párizsi szabadtéri vb-n az első hely 60 ezer, a birminghami fedett pályás vb-n pedig 40 ezer dollárt ért. Mindez együtt véve 1,19 millió dollár. S ehhez Mutola gyaníthatóan még a monacói döntőben is hozzá tesz valamit. Nagy a valószínűsége, hogy a győzteseknek járó 30 ezret.

Fábik Tibor