Vágólapra másolva!
Jövő hétfőn és kedden a Budapest Sportarénában 23 ország mintegy 700 atlétája indul az LG-Gatorade nyílt magyar bajnokságon, egyben IAAF Permit-versenyen, amely a mácius 5-7. közötti világbajnokság főpróbája lesz.

A Budapest Sportarénában gyakorlatilag már készen áll a 10. fedett pályás világbajnokság pályája, csupán az utolsó simítások vannak hátra, s jövő hétfőn és kedden már a versenyzők is tesztelhetik. A nyílt magyar bajnokság menedzsere, Spiriev Attila 13 millió forintos költségvetés fölött rendelkezhetett, amely ugyan eltörpül a nagy nyugat-európai versenyek büdzséje mellett, de mégis erős mezőnyt sikerült összetoboroznia. Ebben nyilván az is szerepet játszik, hogy jó néhány külföldi atléta is szeretné kipróbálni a pályát a vb előtt.

A verseny első számú sztárja a női 800 méteren fedett pályás világcsúcstartó (1:55,82 perc) szlovén Jolanda Ceplak lesz, aki szabadtéren és fedett pályán is Európa-bajnok, s aki a fedett pályán ötszörös vb-1. mozambiki Maria Mutola legnagyobb riválisa lehet a világbajnokságon. Ceplak már a nyílt magyar ob-n is jó időt szeretne elérni, s hogy ez sikerüljön, iramfutó, azaz "nyúl" is segíti majd.

Sztárparádé lesz a férfi hármasugrásban, ahol öt induló rendelkezik 17 méter fölötti egyéni csúccsal, köztük három kubai klasszis: az 1997-es szabadtéri világbajnok, a sydneyi olimpián bronzérmes Quesada (17,85), a tavalyi párizsi vb-n ezüstérmet nyert Betanzos (17,39), és a francia fővárosban negyedik helyen zárt Giralt (17,31). A férfi távolugrás mezőnyében ott lesz az olimpiai negyedik, szabadtéri és fedett pályás Európa-bajnok ukrán Lukasevics. Női hármasugrásban indul az 1997-es szabadtéri vb-n győztes cseh Kasparkova, magasugrásban a kétszeres vb-4. bolgár Veneva és az Európa-bajnok román Iagar.

Az országos bajnokság után gyakorlatilag összeáll a magyar vb-csapat, amely a tervek szerint 20-22 fős lesz. Jelenleg még csak Dobos Gábor, Németh Roland (60 m), Szeglet Zsolt (400 m), Bíber Zsolt (súlylökés) és Varga Judit (1500 m) helye biztos, de a férfiaknál és a nőknél is indítunk 4x400-as váltót, s rendező országként minden számban szintteljesítés nélkül is nevezhetünk egy főt. Ám csak olyan versenyzők kapnak bizalmat, akik ezt vélhetően meg is hálálják majd. Az sajnos immár végérvényesen eldőlt, hogy az Eb-ezüstérmes magasugró Győrffy Dóra sérülés miatt nem indul a vb-n.

Fábik Tibor