Vágólapra másolva!
Szenzációsan szerepeltek dzsúdósaink a Papp László Sportarénában rendezett junor világbajnokságon: Bor Barna (+100 kg) szombaton szerzett ezüstérme után vasárnap Mészáros Anett (70 kg) világbajnok lett, Burján László (60 kg) pedig a dobogó második fokára állhatott. 

A 12. junior cselgáncs világbajnokság záró napjára már csak két magyar versenyző maradt versenyben, de ők mindketten a döntőbe jutásért léptek tatamira. Először Mészáros Anett, aki a 70 kg-os súlycsoportban pénteken három ippon győzelemmel jutott a legjobb négy közé. Az UTE 17 éves versenyzője a francia Llopisszal került szembe, akivel korábban még nem találkozott. A hatalmas küzdelemben az első négy perc alatt egyetlen értékelhető akció sem született, mindkét versenyzőt kétszer intették, így hosszabbítás következett. A ráadásban Mészáros sokkal vehemensebben próbálkozott, a franciát újra megintették, s ezzel vége is lett a mérkőzésnek, az "aranyponttal" a magyar lány jutott a döntőbe. Majd nem sokkal később a férfi 60 kg-ban Burján László is finalista lett: két és fél perc eltelte után - amikor egy intéssel már vezetett - ippon értékű akcióval nyert a cseh Petrikov ellen.

A döntők során is először Mészárost szólították, mégpedig az orosz Ovszejcsuk ellen. A Kovács Pál Gimnázium harmadik osztályos tanulója, aki a Tappancs becenévre hallgat, s egy hónappal ezelőtt Szófiában megnyerte a junior Eb-t, 53 másodperccel a vége előtt egy koka értékű akciót hajtott végre, s minimális előnyét megőrizte. Így ő lett a sportág második magyar junior világbajnoka (az első aranyunkat két éve Szabó Brigitta szerezte az 57 kg-ban).

- Melyik volt a nehezebb mérkőzése? - kérdeztük az újdonsült világbajnokot.
- Egyértelműen az elődöntő, a francia lány ellen sokkal jobban meg kellett szenvednem. A döntőre úgy álltam ki, hogy ezt most már mindenképpen meg kell nyernem.

- A közönség biztatását hallotta, vagy teljesen kikapcsolta a külvilágot?
- Igyekeztem csak a mérkőzésemre figyelni, de azért így is hallottam, hogy milyen sokan szurkolnak nekem. Ezúton is köszönöm mindenkinek.

- Mekkora ünneplés lesz ma este?
- Az biztos, hogy baráti körben elmegyünk valahova.

- És mikorra ér majd haza?
- Majd csak vasárnap... azaz majd csak hétfőn. Most kicsit meg vagyok zavarodva az örömtől, hirtelen azt sem tudom, hogy milyen nap van...

Nagyon kevésen, mindössze öt másodpercen múlt, hogy nem nyertünk még egy aranyat. Mert később az ugyancsak UTE-versenyző Burján László a maga döntőjében biztosan vezetett a francia Larose ellen, ám ellenfele gyakorlatilag az utolsó pillanatban egy lábszárátforgatással ippont ért el, így ő nyert. Azaz Bor Barna után Burján László is ezüstérmes lett; a junior világbajnokságokon az első férfi aranyérmünkre még várni kell.

"Úgy éreztem, hogy már megnyertem a mérkőzést, és egy pillanatra nem figyeltem" - mondta könnyek között Burján László.

Ezzel együtt a magyar szakvezetés felettébb vidám lehet, hiszen válogatottunk az egy arany- és két ezüstéremmel minden idők legjobb szereplését produkálta.

Fábik Tibor