Vágólapra másolva!
Női párbajtőr- és férfi kardcsapatunk is a negyedik helyen végzett a zalaegerszegi vívó Európa-bajnokságon, így válogatottunk továbbra is csak két éremmel rendelkezik, Nemcsik Zsolt és Tóth Hajnalka egyéni ezüstjével. Az Eb előtt Szabó Bence szövetségi kapitány célkitűzésként három érem megszerzését fogalmazta meg, de a terv még túl is teljesíthető, hiszen vasárnap férfi párbajtőr- és női tőrcsapatunk is a dobogóra készül. Az Eb-hez kapcsolódva az Európai Vívószövetség (CEE) kongresszusán az orosz Aliser Uszmanovot választották elnökké, a szervezet eddigi vezetője, Kamuti Jenő első alelnök lett.

Szombaton reggel a Tóth Hajnalka, Révész Julianna, Szász Emese, Hormay Adrien összetételű női párbajtőrcsapatunknak először a nyolc közé jutásért kellett vívnia, mégpedig a bolgárokat verő izraeliek ellen. S amikor a negyedik párban Révész 8-3-ra nyert Ferdman ellen, már megnyugtató, nyolc tusnyi előnyünk volt, ami a találkozó végére még tovább nőtt (45-28). Révész és Szász kiválóan vívott ezen a találkozón. A következő körben, ahogy arra számítani lehetett, Svájc sokkal szívósabb ellenfélnek bizonyult, amit hűen tükröz, hogy a hatodik pár után még csak 23-22-re vezettünk. Ezután azonban Szász és Tóth is 3-1-re nyert, a végén pedig Hormay is hatalmas adok-kapokban 14-10-re, s így 43-34-es győzelemmel kerültünk az elődöntőbe.

Itt a lengyelek következtek, s bár Révész rögtön az első asszót elvesztette 5-1-re, Szász és Tóth győzelmeinek köszönhetően 7-7-nél egyenlő volt az állás. A tusokban nem bővelkedő mérkőzésen 14-13-nál már nálunk volt az előny, s az utolsó párban Hormay és Grabowska 16-15-ös vezetésünknél állt fel a pástra. A lengyel lány azonban 18-18-nál kiegyenlített, majd elhúzott, s végül csapata 26-21-es győzelmét, s egyben döntőbe jutását ünnepelhette.

A bronzéremért az ukránokkal kellett megmérkőznünk, és sajnos ebben az ütközetben is alulmaradtunk, 45-35-re. Utoljára 29-30-nál lett volna még lehetőség egyenlíteni, de nem sikerült, s a végén, az egyéni verseny döntőjének visszavágóján Tóth Hajnalka 33-40-es állásról már esélytelen volt az Európa-bajnok Semjakina ellen

Férfi kardcsapatunk Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Kósa Miklós, Lengyel Balázs összeállításban lépett pástra, azaz Szabó Bence szövetségi kapitány Fodor Kendét hagyta ki. A versenybe csupán tíz együttes nevezett, a 16-os táblán hatot kiemeltek, köztük a mieinket is, akik így az elődöntőbe jutásért csaptak össze az ukránokkal. Sajnos Nemcsik, Decsi és Kósa is szenvedett a páston, s az egyéni világbajnok Lukasenkóval felálló ukránok az utolsó asszó előtt 40-34-re vezettek. Ekkor azonban Nemcsik éppen Lukasenko ellen csodát tett, 43-43-ra kiegyenlített,43-44-nél sem esett kétségbe, s 45-44-re fordított!

"Miután az első két asszómat elvesztettem, rettenetesen felhergeltem magam. A páston beszűkült számomra a világ, csak a mesterem, Gerevich Gyuri bácsi bekiabált tanácsaira figyeltem. Azzal, hogy éppen mi az eredmény, egyáltalán nem foglalkoztam. Lukasenko kiváló vívó, de szerintem most megijedt ebben a szituációban" - fogalmazott Nemcsik.

A döntőbe jutáshoz a lengyeleket kellett volna legyőzni, ám ez már nem sikerült, az ellenfél 45-38-ra nyert. Majd nem sokkal később ezen a fronton is elúszott a bronzérem, a 3. helyért románok 45-35-re vertek bennünket.

Szabó Bence szövetségi kapitány a következőképpen értékelt: "Női párbajtőrben nem lett volna szabad kikapnunk a mieinknél gyengébb lengyel csapattól, így ez a vereség mindenképpen csalódás. Hatalmas lehetőséget szalasztottunk el, ezen az ágon be kellett volna kerülnünk a döntőbe. A bronzmeccsen az ukránok elleni vereség úgymond benne van a pakliban. A szakág összességében jól teljesített, hiszen egyéniben Tóth ezüstérmet szerzett, és Révész is ott volt a legjobb nyolc között. Kardban ugyanez az eredménylistánk, itt egyéniben Nemcsik lett második, Kósa Miklós került be a nyolc közé, és a csaptunk ugyancsak negyedik lett. Sajnos azt kell mondanom, hogy a vívótudás alapján a csapat negyedik helye tulajdonképpen még hízelgő is számunkra... A hagyományok ismeretében borzalmas ezt kimondani, de ez az igazság. Ferjancsik Domonkos hiánya rettenetesen érződik, az ő visszavonulása óta nincs váza a csapatnak. Az is csoda volt, hogy megvertük az ukránokat."

Eredmények, férfi kard, döntő:
Oroszország - Lengyelország 45-34

a végeredmény: 1. Oroszország (Sztanyiszlav Pozdnyakov, Alekszej Jakimenko, Alekszej Gyacsenko, Dmitrij Ajbusev), 2. Lengyelország (Rafal Sznajder, Marcin Koniusz, Patryk Palasz, Adam Skrodzski), 3. Románia (Mihai Covaliu, Nicolae Alexandru Sireteanu, Constantin Sandu, Rares Dumitrescu), 4. Magyarország (Nemcsik Zsolt, Kósa Miklós, Decsi Tamás, Lengyel Balázs)

női párbajtőr, döntő:
Oroszország - Lengyelország 45-37

a végeredmény: 1. Oroszország (Okszana Jemakova, Ljubov Sutova, Anna Zsivkova, Eugenia Sztroganova), 2. Lengyelország (Olga Cygan, Martina Grabbowska, Beata Tereba, Danuta Dmowska), 3. Ukrajna (Nagyja Kazimircsuk, Olga Partala, Jana Semjakina, Eva Vibornova), 4. Magyarország (Tóth Hajnalka, Révész Júlia, Szász Emese, Hormay Adrien)

Fábik Tibor

[origo]