Vágólapra másolva!

A "Herminátor" ismét Girardelli rekordjára tör

Szombaton a nők, vasárnap pedig a férfiak óriás-műlesikló versenyével Söldenben megkezdődik az alpesi sízők Világkupa-sorozata.

A férfiaknál az osztrák Hermann Maier és a címvédő amerikai Bode Miller versengésére lehet számítani, de könnyen elképzelhető, hogy más is beleszólhat küzdelmükbe, ugyanis mindketten elsősorban a torinói olimpiára kívánnak koncentrálni. Ennek az az oka, hogy Miller még nem nyert aranyérmet ötkarikás játékokon - "csak" két második helyig jutott Salt Lake Cityben -, míg "Herminátor" három évvel ezelőtt nem indult, így naganói, két első helyet hozó szereplését kívánja megismételni.

Maiert azonban egy csúcs beállítása motiválhatja a Világkupában. Ha ugyanis összetettben ő végez az élen, ötödször lesz a sportág királya, ami korábban csak a luxemburgi Marc Girardellinek sikerült.

A gyengébbik nemnél ismét a horvát Janica Kostelic és a svéd Anja Pärson nagy vetélkedésére lehet számítani. Előbbi mellett az szól, hogy fő riválisa még nem nyert aranyérmet téli olimpián, így ő vélhetően a torinói játékokra kíván csúcsformába kerülni, ami a Vk-szereplés rovására mehet. Utóbbi viszont abban reménykedhet, hogy háromszoros ötkarikás bajnok vetélytársának térdét nyáron hatodszor is megműtötték, ráadásul szeptemberben combsérülés is hátráltatta a felkészülését.

A gyors számok specialistái, így a két osztrák, Renate Götschl és Michaela Dorfmeister legfeljebb a szakági pontversenyt nyerhetik meg, mivel Kostelic és Pärson is már régen levetette magáról a szlalomspecialista jelzőt, mára mindketten univerzális sízők lettek, amit bizonyít, hogy az idei világbajnokságon ők vitték el az elsőséget mind az öt számban. A különversenyt a horvát világklasszis nyerte 3:2-re.

Az előző Vk-sorozat győztesei
férfiak
összetett: Bode Miller (amerikai)
műlesiklás: Benjamin Raich (osztrák)
óriásműlesiklás: Raich
szuper-óriásműlesiklás: Miller
lesiklás: Michael Walchhofer (osztrák)

nők
összetett: Anja Pärson (svéd)
műlesiklás: Tanja Poutiainen (finn)
óriásműlesiklás: Poutiainen
szuper-óriásműlesiklás: Michaela Dorfmeister (osztrák)
lesiklás: Renate Götschl (osztrák)