Vágólapra másolva!

A jelenlét a tét a súlyemelő-vébén

Vasárnap kel útra a katari fővárosba a hétfős magyar súlyemelő-válogatott, hogy részt vegyen a sportág 2005-ös női és férfi világbajnokságán.

A szerdán kezdődő és november 17-ig tartó csúcstalálkozóra - a tavalyi, athéni olimpiai "doppingbotlásokat" követő egyéves nemzetközi eltiltást letöltvén - a hazai szövetség végül is tudott csapatot állítani, mindenek előtt annak köszönhetően, hogy a MOB-tól és egy szponzortól kapott annyi pénzt, amennyi a vb-részvételhez kellett.

"Szinte a legutolsó pillanatban derült ki, hogy utazhatunk Dohába, így aztán tűzoltómunkával, tényleg nagy hajrával megvalósított gyorsfelkészüléssel hoztuk össze a hét ember alkotta válogatottat, amelytől kiemelkedő eredményeket várni dőreség lenne" - mondta az indulás előtt a csapatvezetői tisztet ellátó Zsuga Imre szakmai alelnök, korábbi szövetségi kapitány.

"Most az a lényeg, hogy megmutatjuk magunkat, élünk, létezünk. Feladatnak pedig leginkább az tekinthető, hogy a katari vb-n megkezdjük, főleg a fiúknál, kialakítani a gerincét annak a súlyemelő-válogatottnak, amely majd a pekingi olimpiára kvalifikáló 2007-es vb-nek már komolyabb esélyekkel vághat neki. Persze azért személyre szabott cél is akad mindenkinél: a három lány és a négy fiú is önmagához képest jól kell, hogy szerepeljen Dohában."

A vb amúgy a legjobbaknak pénzben is hozhat a konyhára, hiszen a 15 súlycsoport (8 férfi és 7 női kategória) mindegyikében az összetett aranyérmes 3 ezer amerikai dollárt kap jutalmul. A második helyezetteket kétezer, a harmadikokat pedig ezer dollár illeti meg. A szuperprodukciókat ugyancsak dotálják anyagilag: a felnőtt világrekordot elérő versenyző 10 ezer dollárra jogosult, a junioroknál az összetett világcsúcs 5 ezret ér.

a vb programja (a magyar résztvevőkkel)
november 9., szerda: női 48 kg (Kovács Tímea), férfi 56 kg (Ádám Róbert)
november 10., csütörtök: női 53 kg (Ráki Henrietta), férfi 62 kg
november 11., péntek: női 58 kg, férfi 69 kg
november 12., szombat: női 63 kg (Nagy Szilvia), férfi 77 kg
november 13., vasárnap: női 69 kg, női 75 kg
november 14., hétfő: férfi 85 kg (Cser Norbert)
november 15., kedd: női plusz 75 kg, férfi 94 kg (Kiss Attila, Vaspöri Gábor)
november 16., szerda: férfi 105 kg
november 17., csütörtök: férfi plusz 105 kg.