Vágólapra másolva!
Ezüstérmet szerzett a Peterdi András, Szényi Péter, Csobó Dávid, Losonczy Dávid összeállítású párbajtőrcsapat a tapolcai junior vívó Európa-bajnokságon.

A magyar együttes sikere már csak azért is különösen értékes, mert a hagyományosan legnagyobb mezőnyben született - 23 csapat indult -, ráadásul előzetesen nem lehetett számítani rá. A kvartett a 16 közé jutásért még könnyedén verte a szlovák alakulatot (45-21), a folytatásban viszont már kiélezett csatákban lépett egyre tovább.

Előbb a csehek (45-42), majd a németek (45-44), végül pedig az olaszok (45-44) ellen nyert, így jutott be a döntőbe. A fináléban a francia válogatott volt a magyarok ellenfele, s a papírformának megfelelően magabiztosan, 45-30-ra nyert.

"Remekül küzdöttek a fiúk, nagyon erős volt a csapategység. Különösen Peterdit emelném ki, aki rendkívül jó befejező embernek bizonyult, a németekkel, illetve az olaszokkal szemben is több találatnyi hátrányból volt képes fordítani a záróasszóban. Ha csak arra jó volt ez az Eb, hogy őt felfedezzük, már megérte" - mondta Jánosi Zsuzsa, a hazai szövetség utánpótlás-igazgatója.

A nap másik versenyében, a női kardcsapatok küzdelmében tíz együttes lépett pástra, a Varga Dóra, Minda Szilvia, Gergácz Veronika, Benkó Réka alkotta magyar válogatott negyedik lett. A negyeddöntőben legyőzte a lengyeleket, aztán a fináléba jutásért 45-42-re kikapott a románoktól, a bronzcsatában pedig 45-32-re alulmaradt az olaszokkal szemben.

Vasárnap, az Eb zárónapján a női tőr és a férfi kard csapatok versenyét rendezik.