Társoldalunk:

Csák Ibolya 91 éves

2006.01.05. 15:33

Csák Ibolyát, az 1936-os berlini olimpia magasugró bajnoknőjét 91. születésnapjának előestéjén Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Dömötör Zoltán, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke köszöntötte Böszörményi úti otthonában. Kamuti Jenő ez alkalommal nyújtotta át a bajnoknőnek a Nemzetközi Fair Play-díjat életútja elismeréseként.

"Szép életem volt, boldogan tekintek vissza az eltelt évekre. Sok szép emléket, élményt őrzök. Nem gondoltam, hogy ilyen kort megélek" - mondta Csák Ibolya, aki a köszöntést követő baráti beszélgetés során a magyar sport, főleg az atléták eredményeiről érdeklődött.

A legidősebb itthon élő magyar ötkarikás aranyérmes a Sport 2005 című kötetben a magyar olimpiai bajnokságokról szóló részben örömmel fedezte fel arcképét, s nevetve jegyezte meg: "Szervusz, de fiatal is voltál..."

Csák Ibolya, aki hétéves atlétikai pályafutása alatt 15 centimétert javított legjobbján, kilencszeres magyar bajnok, kétszer távolugrásban is győzött. Magasugrásban női versenyzőtől sohasem szenvedett vereséget. Egy ízben, 1938-ban a Bécsben rendezett Európa-bajnokság után csak hetek múlva nyilvánították győztesnek, mikor kiderült, hogy az első helyezett német versenyzőnek a férfiak között kellett volna indulnia... Bécsben elért 164 centiméteres ugrásával Európa-, egyben magyar rekordot állított fel, utóbbit csak 23 év múltán tudták megjavítani. 

Ő a magyar női atlétika első olimpiai és Európa-bajnoka, s ő alkalmazta először a lendületes nekifutásból végrehajtott fékező kitámasztást, a légmunka javítására pedig a léc felett a mozgás síkjára merőleges ollózást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK