Vágólapra másolva!
A valaha volt legnagyobb szegedi Tisza-áradás a helyi kajak-kenu szakosztályt és a vízitelepet is sújtja: Petrovics Kálmán, a DÉMÁSZ-Szeged igazgatója elmondta, a versenyzők edzésprogramja és az évadra való felkészülése nem állt le, hiszen a Maty-éren lehet evezni, ugyanakkor annak a több száz fiatalnak, akik a vízitelepet használják, nem tudnak a sportolásra lehetőséget biztosítani.

"A csónaktároló háromnegyede, az öltözők, a raktár, a konditerem vízben áll, a hajók nagy részét sikerült kimenteni, egy részük kikötve a vízen himbálózik. Próbáltunk mindent kimenekíteni, még a kazánt is. Azt hiszem, hogy amit emberileg meg lehetett védeni, azt megmentettük. A szabadidősportot szolgáló, illetve több magántulajdonban lévő hajó így is elsüllyedt" - számolt be a szegedi helyzetről Petrovics. "Még az egy-két évvel ezelőtt ültetett kisebb fenyőket is kiszedtük a földből, s ezek a hajókba betéve úszkálnak most a vízen" - tette hozzá az igazgató.

Petrovics elmondta, a nagy gondot az okozza, hogy általában 600-800 ember használja a vízitelepet, a válogatott sportolókon kívül utánpótlás- és iskolás csoportok is. "Utóbbiak számára nem nagyon tudjuk az evezés lehetőségét biztosítani, hiszen egyrészt a Maty-ér nem bír el ennyi embert, másrészt viszonylag nagyobb távolságra van Szegedtől, a kiszállítást pedig nem lehet megoldani" - mondta a DÉMÁSZ-Szeged igazgatója. "Arról persze sejtésünk sincs, hogy mekkora kárra lehet - különösen az épület tekintetében - számítanunk. Mértéke természetesen függ attól, hogy milyen lassan vonul el az áradás Szegednél" - jegyezte meg Petrovics.