Vágólapra másolva!
A kantoni birkózó-világbajnokságon az urak mellett a hölgyek is szóhoz jutnak a szeptember végén rendezendő viadalon. Hogy mekkora tisztelet övezi Kínában a női birkózást, azt is bizonyítja, hogy a szervezők csúcseseményként, azaz a vb utolsó napjaira tették a nők küzdelmeit.

A magyar válogatott bővebb kerete Vatai László szakágvezetővel készül Japánban, a női birkózás Mekkájában, hiszen az eddigi legtöbb világbajnoki aranyérmet a felkelő nap országának hölgyversenyzői nyerték. A mieink három súlycsoportban lesznek érdekeltek.

Az 55 kilogrammosok között Godó Kitty lép majd szőnyegre. Kitty 1983-ban, Szolnokon született, a Ferencváros birkózója. Az egyik legrutinosabb a válogatottban, hiszen már 2002-ben indult a világeseményen, és ott rögtön a 6. helyen végzett. A tavalyi budapesti világbajnokság nem úgy sikerült, ahogy tervezte, de nem volt oka a szégyenkezésre.

Vatai László a következő véleménnyel van sportolójáról: "Ő már az a nemzedék, amelyik a birkózásban nőtt föl, nem más sportágról váltott. Elhivatott versenyző, minden idegszálával a birkózásra koncentrál, és győzelemre tör. Róla már azt is mondhatjuk, hogy rutinos, így összességében arra van esélye, hogy a dobogó környékén végezzen. Kiegyensúlyozott egyéniség, aki a csökkent hallásképességével is megtanult együtt élni."

A következő a sorban az 59 kilogrammos Sastin Marianna, aki a tavalyi világbajnokságon óriási meglepetésre döntőbe jutott. Hogy mindez nem a véletlen műve volt, arról Moszkvában, az idei Európa-bajnokságon nyert bronzérme tanúskodik. A mosonmagyaróvári hölgy áttette székhelyét a fővárosba és Gulyás Zoltán irányításával a Csepelben birkózik.

"A 2005-ös esztendő után idén is remek formában van" - mondta Vatai László szövetségi kapitány. "Fordított felállásban birkózik, kiválóan megy lábra, és nagy erénye, hogy kötöttfogású elemeket is alkalmaz. Kész birkózó, aki már tudja milyen érmet nyerni egy világbajnokságon."

Anélkül, hogy terhet raknánk Marianna vállára, megállapíthatjuk, nagy eséllyel pályázhat, bármelyik éremre súlycsoportjában. Mindezek mellett sokoldalúságát nemcsak a szőnyegen, hanem az iskolapadban is kamatoztatja, hiszen júniusban jelesre érettségizett, majd azt követően felvették az Államigazgatási Főiskolára és saját bevallása szerint, olyan sok programot szervez magának, hogy már nincs is üres helye a noteszában egészen Pekingig.

Forrás: MTI

Szerencse Mónika (balról)

A 63 kilogrammosok között az idei Európa-bajnokság 5. helyezettje, Szerencse Mónika képviseli a magyar színeket Kínában. Mónika tavaly még a juniorok között jeleskedett, akárcsak Godó Kitty ő is a Ferencváros versenyzője, ahol Petrezselyem Antal készíti fel a küzdelmekre.

"Bárki ellen képes szoros mérkőzést vívni. Állásból jól birkózik, a belső comb- és a válldobása is úgymond kenyérkereső fogás nála. Kíváncsian várom, hogy miként szerepel majd a világbajnokságon." - zárta gondolatait Vatai László.

Tomka Tivadar