Vágólapra másolva!
A Moszkvában zajló Tal-emlékverseny harmadik fordulójában Lékó Péter sötéttel játszva remizett a spanyol Alekszej Shirovval. Nagymesterünk a spanyol megnyitásban a  Marshall támadást választotta, amellyel remek győzelmet aratott a brissagói világbajnoki döntő 8. partijában Kramnyik ellen. Az elemzés ezúttal is pontos volt, lépésismétléses remivel ért véget a játszma. Durva elnézéssel kapott ki az örmény Levon Aronyian, világossal a 24. lépés után kapitulációra kényszerült Peter Szvidlerrel szemben. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov pozíciós küzdelemben vereséget mért Alekszandr Morozevicsre, a nyeréssel félpontos előnnyel vezeti a 10 fős mezőnyt.

A Központi Sakk-klubban a 20-as kategóriájú szuperverseny harmadik játéknapján Lékó Péter ismét remizett. A spanyol megnyitás Marshall támadását, annak is a 16.Vf1-es változatát a brissagói világbajnoki döntő 8. partija után alaposan elemezték, és a spanyol Alekszej Shirov ellen ismét bevetésre került. Péter elfogadta a minőségáldozatot, nagyon fontosnak értékelte a 20...Vg6! újítást, amivel kiegyenlítette esélyeit. Shirov nem is talált jobbat, mint kikényszeríteni a lépésismétléses döntetlent.

Tragikus vereséget szenvedett a világossal játszó Levon Aronyian. A Grünfeld védelemben elkerülte a remihez vezető folytatást, de már a 24. lépés után nyújthatta a feladás jeleként kezét Peter Szvidlernek, aki a vártnál jóval könnyebben jutott az egész ponthoz. Ismét pozíciós csúcsteljesítményt nyújtott Ruszlan Ponomarjov. Az ukrán exvilágbajnok bonyolult középjáték után előnyös végjátékra egyszerűsített, és Alekszandr Morozevics nem tudta kivédeni a gyalogáldozatokkal bevezetett döntő betörést, a világos király főszerepet játszott a remek akcióban.

Az orosz huszárjáték Borisz Gelfand egyik kedvenc megnyitása, alapos elemzése biztosította a célként kitűzött remit Alekszandr Griscsuk ellen. Érdekes csatában osztozott meg a ponton Magnus Carlsen és Sahrijar Mamedgyarov.

Forrás: [origo]

A harmadik forduló eredményei:
Alekszej Shirov (spanyol, 2720) - Lékó Péter (magyar, 2741) döntetlen (Spanyol megnyitás, 27)
Levon Aronyian (örmény, 2741) - Peter Szvidler (orosz, 2750) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 24)
Magnus Carlsen (norvég, 2698) - Sahrijar Mamedgyarov (azeri, 2728) döntetlen (Szicíliai védelem, 31)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2703) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2747) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 53)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2710) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Orosz huszárjáték, 26)

A verseny állása:
1.Ruszlan Ponomarjov 2,5 pont
2-3. Borisz Gelfand és Peter Szvidler 2
4-7. Lékó Péter, Levon Aronyian, Sahrijar Mamedgyarov és Alekszej Shirov 1,5
8-9. Magnus Carlsen és Alekszandr Griscsuk 1
10. Alekszandr Morozevics 0,5

A pénteki 4. forduló párosítása:
Lékó - Gelfand
Morozevics - Griscsuk
Mamedgyarov - Ponomarjov
Szvidler - Carlsen
Shirov - Aronyian