Vágólapra másolva!
Télvíz idején nehéz soruk van a kajak-kenu sportág képviselőinek, hiszen ez idő tájt vízre szállás helyett a kemény és sokszor monoton téli alapozó edzések kapnak nagy hangsúlyt, ami általában futást, kondicionálást, úszást, és néha tanmedencét is jelent. Ezt a monotonitást próbálja megtörni Séra Miklós edző - többek közt keze alatt dolgozik Vereckei Ákos, Horváth Gábor, Beé István, Boros Gergely és Bozsik Gábor is - aki a fent említett edzéseket már évek óta jégkoronggal, valamint az utóbbi években spinninggel is színesíti.

- Honnan jött az ötlet, hogy pont spinningedzéssel egészítse ki a fiúk edzéseit?
- Két éve Szegeden edzettünk egy fitneszteremben, és akkor láttam először ezt az edzésformát. Nagyon tetszett a hangulat, és mivel a kerékpározás hasonlóan a kajakozáshoz ciklikus mozgásforma, arra gondoltam, hogy talán ez lehet a megfelelő kiegészítés a téli alapozásban.

- Miként segít ez az új edzésforma a felkészülésben?
- A téli alapozás nagyon erős állóképességi edzésekre épül. Sokat futnak a fiúk, így a lábaik hatalmas terhelést kapnak, a spinning pedig azon túl, hogy jó állóképességi edzés, más terhelést is ad a láb izomzatának az izületek túlterhelése nélkül. Az edzéseken különböző intervallumokban dolgozik a csapat, hasonlóan a vízi résztávos edzésekhez.

- A spinning egy külön sportággá nőtte ki magát az utóbbi időben. Egyeztet az óraadó edzővel, hogy milyen edzések legyenek?
- Nagyon jól felkészült edző gárda foglalkozik a csapattal, így teljesen átadom az irányítást, mert bizton tudom, hogy mindig a megfelelő terhelést kapják. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a csapatot támogatja az Oxygen Wellnes Központ, így kiváló körülmények között tudunk készülni.

- Egy kicsit a jövőbe tekintve, milyen tervekkel indulnak neki az új évnek?
- Először is le kell szögeznem, hogy nagyon elégedett voltam a 2006-os évvel, és hasonló tervekkel indulunk neki most is. A cél az, hogy megtartsuk az összes négyes indulási jogát, valamint az 1000 méteren aranyat nyert egység azt a pozíciót, amit kivívott magának a világbajnokságon. De nem szeretnék külön kiemelni egy hajóegységet sem, hiszen minden távon hatalmas versenyeket vívtunk. Közel áll a szívemhez a 200 méter, hiszen már hosszú ideje eredményesek vagyunk a rövidtávon, azonban ez egy olyan szám, ahol sokszor millimétereken múlik az érem színe, valamint a fiatalokból álló 500 méteren indult kajak négyes is, akik már most bizonyították, hogy számolni kell velük.

- Gondolom, hogy nem egyszerű feladat 3 különböző távon 3 különböző négyest készíteni.
- Egyáltalán nem éreztem nehéz feladatnak, sőt, nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy edzőként megadatott nekem az, hogy egy időben van három kiváló négyesem. Óriási élmény volt, mikor egyszerre, 3 négyes hajónak tartottam edzést, azt a sebességet és pezsgést le sem lehet írni szavakkal. Azonban nemcsak a négyesekre fogunk koncentrálni a jövőben. Az olimpiai számokban is szeretnénk előre lépni. A csapat átlag életkora nagyon fiatal, és ha tudatosan és jól építkezünk a jövőben, akkor méltán reménykedhetünk abban, hogy biztos alapot fognak nyújtani a magyar válogatottnak.

- Lesznek edzőtáborok a közeljövőben?
- Igen, nincs megállás, hiszen a felkészülésnek haladnia kell, így már január másodikán elutazunk két hétre sítáborba, ahol a téli edzés folytatásaként sífutni fogunk, majd február 19-én már vízre is szállunk Dél-Afrikában, és megkezdjük a vízi felkészülést. Hosszú időszak lesz, hiszen 6 hétig fogunk kint edzőtáborozni, ami igazi erőpróba, de sajnos itthon egyre hosszabb a tél, így minden évben egyre később lehet kajakozni itthon. De a csapat mindent megtesz a siker érdekében, így biztos vagyok benne, hogy annak a 6 hétnek meg lesz az eredménye.