Vágólapra másolva!
Martina Navratilova, minden idők egyik legjobb teniszezője visszakapta cseh állampolgárságát - erősítették meg kedden Prágában, miután a hírt a világsztár közölte újságírókkal, Tokióban.

Navratilova 1975-ben hagyta el az akkori szocialista Csehszlovákiát: a US Open után New Yorkban jelentette be, hogy nem tér vissza hazájába és politikai menedéket kér az Egyesült Államokban. Emigrációja legfőbb okaként azt hozta fel, a hatóságok nem engedélyezték, hogy tartósabban tengerentúlon élhessen és játszhasson. Ezt követően Navratilovát megfosztották csehszlovák állampolgárságától; az amerikait pedig 1981-ben kapta meg.

"Január kilencedikén visszakaptam cseh állampolgárságomat, melyet harminc éve vesztettem el" - mondta Navratilova telefonon a Mladá Fronta Dnes című lap szerkesztőjének Tokióból.

Azt a korábbi állítását, miszerint azért szerette volna visszakapni cseh állampolgárságot, mert nem ért egyet George Bush politikájával, most módosította.

"A két dolog nem függ össze. Valóban kijelentettem, hogy nem tetszik az, amit Bush csinál, s úgy tudom, hogy az emberek többségének sem tetszik. Ezt az ügyet összekötni a politikával azonban értelmetlen lenne" - fogalmazott Navratilova.

Navratilova, aki pályafutása során összesen 59 Grand Slam-tornát nyert, már hosszabb ideje arra törekedett, hogy visszaszerezze cseh állampolgárságát. Amerikai útlevelét meg kívánja tartani, mert tartósan az Egyesült Államokban él. Az utóbbi évtizedben azonban gyakran látogat Csehországban, ahol a szülei élnek. Bejelentette, hogy szeretné megvalósítani régi álmát: egy teniszakadémiát akar nyitni Csehországban, hogy támogathassa a fiatal tehetségeket.