Vágólapra másolva!

Morozevics fatális hibája, Ivancsuk egyedül az élen Bielben

A bieli szuperverseny hatodik fordulójában Jevgenyij Alekszejev visszavágott honfitársának, Alekszandr Morozevicsnek az első körben elszenvedett vereségéért. Morozevics a címvédő sikeréhez hathatós segítséget nyújtott, jobb állásban fatális elnézést követett el, majd újabb hibával tetézte hibáját. Alekszejev első győzelmét aratta, a kettős győzelemmel rajtoló Morozevics már csak ötvenszázalékos. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk félpontos előnnyel vezet, kalandos partija remi lett a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. Másodszor is megosztozott a ponton az olasz Fabiano Caruana és az izraeli Borisz Gelfand.

A háromszoros bieli tornagyőztes orosz Alekszandr Morozevics nagy esélyt szalasztott el, hogy másodszor is vereséget mérjen honfitársára, a címvédőként játszó Jevgenyij Alekszejevre. Eredeti megnyitás, érdekes középjáték, kölcsönös időzavar, amelyben Moro sorozatban húzta a jobbnál jobb lépéseket. Az időkontroll után, nyerőesélyes pozícióban Morozevics fatális hibát követett el, majd meggyorsította a véget. Alekszejev nagy ajándékot kapott 9 évvel idősebb riválisától.

Az ukrán Vaszilij Ivancsuk játszmája másodszor is csak döntetlen lett a franciák reménysége, a 19 esztendős Maxime Vachier-Lagrave ellen. Ivancsuk pozíciós játékkal próbálta meg túljátszani ellenfelét, aki azonban bátor tisztáldozatot hozott. Ivancsuk kicsit gyanús végjátékban jó érzékkel kínálta be a remit.

Az orosz huszárjáték az izraeli Gelfand kedvenc fegyvere. Az olasz Fabiano Caruana békés varival készült, a sorozatos cserék pontosztozkodáshoz vezettek. A vasárnapi szabadnap után hétfőn folytatódik a pontvadászat.

A 6. forduló eredményei:
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2714) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2751) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 55)
Fabiano Caruana (olasz, 2670) - Borisz Gelfand (izraeli, 2755) döntetlen (Orosz huszárjáték, 22)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2703) - Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2703) döntetlen (41)

A verseny állása:
1. Vaszilij Ivancsuk 3,5 pont
2-5. Maxime Vachier-Lagrave, Jevgenyij Alekszejev, Alekszandr Morozevics és Fabiano Caruana 3
6. Borisz Gelfand 2,5

A 7. forduló párosítása:
Gelfand - Morozevics
Vachier-Lagrave - Caruana
Ivancsuk - Alekszejev