Társoldalunk:

Távolabb kerülhet az olimpia annak, aki megnyeri a budapesti párbajtőr GP-t

2011.02.23. 13:02
Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét nagy és erős mezőny gyűlik össze a Westend női párbajtőr Grand Prix-re: a hétvégi, budapesti versenyen a nevezések alapján 38 ország 166 vívója indul.

Tíz magyar párbajtőröző indul, közülük a világranglista-vezető, tavaly világbajnoki ezüstérmes Szász Emesének - tizenöt külföldi riválisához hasonlóan - kiemeltként szombaton még nem kell pástra lépnie.

Kulcsár Győző, a fegyvernem hazai szövetségi kapitánya a viadal szerdai sajtótájékoztatóján többek között arra a furcsa helyzetre hívta fel a figyelmet, hogy ha most valaki nagyon jól szerepel, annak jövőre, az olimpiai kvalifikációs időszakban ezt meg kell ismételnie, nehogy pontokat veszítsen.

"Furcsa kijelentést fogok tenni, de megpróbálom megmagyarázni. Nem lennék nagyon szomorú, ha ez a verseny nem sikerülne nagyon jól. Ha például Emese esetleg nyerne, akkor egy év múlva újra ezt az eredményt kellene produkálnia, hogy jó helyzetben legyen az olimpiai kvalifikációs küzdelemben" - fogalmazott a kapitány, aki később újságírói felvetésre hozzátette: egy versenyző persze nem tehet mást, mint hogy a legjobb helyezésért küzd, és Emese nem is fog kalkulálni, a számolgatás inkább csak őt foglalkoztatja.

Kulcsár Győző kitért arra is, hogy a legideálisabb az lenne, ha a magyar válogatott kijutna az olimpiára, mert akkor alapból három vívó ott lehetne a mezőnyben. Ha ez nem jönne össze, akkor kellene egyéni részvételi jogot szerezni, ami viszont nagyon nehéz, mert a részt vevő csapatok tagjai sok helyet elfoglalnak.

"Továbbra sem reális elvárni, hogy a fiatal női válogatott kijusson az olimpiára, de a sportban bármi megtörténhet. Az biztos, hogy keményen dolgozunk, folyamatosan készülünk, és az első eredmények már meg is vannak" - utalt Antal Edina párizsi, világbajnoki nyolcadik helyére, illetve a csapat bő egy hete kiharcolt dohai Világkupa-bronzérmére.

"Mi bízunk abban, hogy csapatként kijutunk az olimpiára" - fogalmazott ugyanakkor Szász Emese. "A dohai bronzérem nagy áttörésnek számít, azt megelőzően három éve nem voltunk elődöntőben Világkupán. Ráadásul nem is gyenge ágon jutottunk el a harmadik helyig, mert például a világbajnoki ezüstérmes németeket is legyőztük."

A sajtótájékoztatón Füleky András, a szövetség ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy az elmúlt hétvégén, a Héraklész junior Világkupával párhuzamosan népszerűsítették a párbajtőr GP-t: a WestEndben az egyik gyalogos hídon pástot állítottak fel, és fiatalok bemutatót tartottak az arra járóknak. Emellett megkerestek több iskolát, melyeket meghívtak a versenyre azzal, hogy a legtöbb fiatalt megmozgató intézmény díjazásban részesül a névadó, illetve a szövetség jóvoltából.

A program - a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban - szombaton kilenc órakor kezdődik a selejtezővel, majd vasárnap ugyancsak kilenc órától zajlanak a hatvannégyes tábla asszói, a négyes döntőre pedig tizenöt órától kerül sor.