Vágólapra másolva!

Egy 81 éves nő és egy hegedűvirtuóz is úszott a jéghideg Moldvában

Minden korábbinál többen vettek részt hétfőn Prágában az Alfred Nikodem Emlékúszásban a Moldva (Vltava) folyó jéghideg vizében. New Yorkban egy "jegesmedveklub" felhívására félszázan fürödtek az Atlanti-óceánban.

A Prágában, a Nemzeti Színház közelében immár 65. alkalommal megrendezett úszóversenyen 223-an indultak, köztük 63 nő. A legidősebb egy 81 éves asszony volt, a legfiatalabb úszók pedig tízéves gyerekek voltak.

A sok résztvevő talán annak köszönhető, hogy nem volt túlzottan hideg Prágában, a levegő és a víz hőmérséklete is 5-6 fok körül alakult. A 750 méteres távon Eliska Novotna érkezett célba elsőként, őt Petr Tomasek követte.

Az emlékverseny résztvevőit a legcudarabb időjárás 1946-ban sújtotta, amikor mínusz 25 fokra süllyedt a levegő hőmérséklete. A folyó jegét fejszékkel törték fel, de olyan hideg volt, hogy a víz újra és újra megfagyott, lehetetlen volt úszni a folyóban.

Az idei verseny résztvevőit és közönségét Alexander Shonert hegedűvirtuóz szórakoztatta Bedrich Smetana Vltava (Moldva) című szimfonikus költeményének előadásával, majd ő is a vízbe vetette magát.

A téli úszóversenyt azért szentelik Alfred Nikodem (1864-1949) emlékének, mert 1923-ban ő szervezte meg az első karácsonyi úszást a Moldva folyón Prágában.

New Yorkban karácsony első napján ötvenen mártóztak meg az Atlanti-óceán ugyancsak 5 Celsius-fokos vizében Coney Island strandján a Jegesmedveklub felhívására, miközben egy gitározó Mikulás dalokat adott elő nekik. A klub szilveszterre is tervez jeges fürdőzést, akkorra 300 résztvevőre számítanak.