Vágólapra másolva!
Kedden ünnepi sajtótájékoztatóval köszöntötte a hazai szövetség a kiemelkedő évét záró magyar úszókat. A világversenyeken begyűjtött 59 éremhez Hosszú Katinka bravúros Vk-menetelése is hozzáadódott. A 2021-es világbajnokságra akár utólag is benevezhet a magyar szövetség.

Gyárfás Tamás, a hazai szövetség elnöke hangsúlyozta, 2012 nemcsak az isztambuli rövidpályás vb-n hozott nagy eredményeket, az utánpótlás sikereivel együtt ugyanis összesen 59 magyar érem született a világversenyeken, ami példa nélküli.

Májusban, Debrecenben a történelmi sikernek számító kilenc arany, tíz ezüst és hat bronz volt az Európa-bajnoki összmérleg, aztán jött a londoni olimpia két arannyal és egy bronzzal. A novemberi chartres-i rövidpályás Eb-n Hosszúék hat aranyat, négy ezüstöt és két bronzot gyűjtöttek, zárásképpen pedig megszületett Törökországban az eddigi legjobb rövidpályás vb-szereplés három arany-, négy ezüst- és három bronzéremmel.

A vb-n két-két arannyal és ezüsttel, továbbá egy bronzzal a női mezőny legjobbjának választott Hosszú Katinka minderre rátett egy lapáttal páratlan Vk-szereplésével. Az ősz óta újra itthon úszó klasszis toronymagasan nyerte a Világkupa összetett versenyét 38 arany-, 8 ezüst- és 6 bronzéremmel, egyúttal 170 ezer dollárt is elkönyvelhetett.

Forrás: Getty Images/Clive Rose
Az év legnagyobb meglepetése Risztov Éva olimpiai aranya volt

A 2021-es vizes világbajnokság esetleges magyar kandidálással kapcsolatban Gyárfás úgy fogalmazott, kormányzati bejelentés volt, hogy Budapesten uszoda épül, ami nagyon kell. Hozzátette, a sportág megérdemel egy olyan uszodakomplexumot, amely egy vb-re is igényt tarthat. Hangsúlyozta, hogy a 2021-es vb rendezésére a jelentkezési határidő lezárult, de a nemzetközi szövetség utólag is elfogadja a magyar nevezést, csak legyen meg az állami garancia hozzá.

A keddi sajtótájékoztatón mutatták be a Kiss László szövetségi kapitányról készült, Az edzőfejedelem című könyvet. A szakember a tíz magyar érmet hozó isztambuli rövidpályás vb-n ünnepelte 72. születésnapját, hosszú évtizedek óta tartó munkájával többek között az olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát és Kovács Ágnest is ő segítette a csúcsra.