Vágólapra másolva!
Amíg a nőknél várhatóan folytatódik Serena Williams egyeduralma, addig férfiaknál több esélyes is akad a hétfőn elrajtoló 127. wimbledoni nyílt teniszbajnokságon. Roger Federer címvédőként, Novak Djokovic világelsőként, Andy Murray hazai versenyzőként esélyes, Rafael Nadal nagyszerű formában van, míg Grigor Dimitrov végre kilépne barátnője, Marija Sarapova árnyékából.

Babos francia ellenféllel kezd Wimbledonban

Már a barátja is Sarapovát utánozza

A címvédő Roger Federer a nyolcadik wimbledoni győzelmére készül, ugyan a szezon során nem ment neki úgy a játék, ahogy szerette volna, de a lehető legjobbkor, múlt vasárnap nyerte idei első elsőségét, ráadásul kedvenc halléi viadalán. A kabalagyőzelem jól jöhet, hiszen a svájci pályafutása során korábban négyszer fordult eddig elő, hogy a hallei diadal után begyűjtötte a wimbledoni elsőséget is.

A világelső szerb Novak Djokovic 2011-es angliai sikerének megismétlésére készül, s egyben feledtetné a Roland Garros elődöntőjében egy hónapja elszenvedett fiaskót. A Párizsban őt búcsúztató, majd nyolcadik trófeáját begyűjtő spanyol Rafael Nadal előzőleg 2008-ban és 2010-ben emelte magasba a wimbledoni kupát, és minden bizonnyal messzebb jut majd a tavalyi második fordulónál.

Andy Murray a tavalyi elvesztett döntő után megint nekigyűrkőzik, hogy 77 év - Fred Perry 1936-os diadala - után ismét brit játékos kezébe kerüljön a trófea.

wimbledon, Roger Federer Forrás: AFP/Paul Gilham

A torna hivatalos honlapján két egykori legenda, John McEnroe és Chris Evert is azt mondta, ha fogadniuk kellene, akkor Djokovicra tennének.

"Szerintem Djokovic nyer, de nem lesz könnyű dolga. Murray éhes lesz a sikerre és frissebben is játszhat, hiszen kihagyta a Roland Garrost. Federer mindig nagyszerű dolgokra képes füves pályán, de az ő korában már nehéz végig csúcsformában lenni. Nadal nagyszerű formában tért vissza, de lehet, hogy tévedek, mégis úgy érzem, ő fáradtabb lesz riválisainál" - mondta McEnroe.

Chris Evert szerint azért nyer Djokovic, mert lesz benne dac, a Roland Garros-kudarc, az elszalasztott döntőbe jutás miatt. "Roger minden erre a tornára tesz fel, hiszen ez az egyetlen Grand lam-viadal, ahol valós esélye van a végső sikerre."

Novak Djokovic Forrás: AFP/Andrew Yates

A legtitkosabb esélyesek között emlegetik Grigor Dimitrovot is, elsősorban azért, mert 2008-ban juniorként már győzött Wimbledonban, és most a világranglista első ötven helyezettje között a legfiatalabbként bármire képes lehet.

Az elmúlt két évben egy-egy fordulót élt túl a tenisz szentélyében, idén Brisbane-ben döntőig jutott, de kikapott Andy Murraytől, és a legjobbak ellen mindössze egy csatát nyert meg: Madridban meglepetésre 7:6, 6:7, 6:3-ra verte Novak Djokovicot.

Dimitrov az elmúlt időszakban elsősorban azért nagyobb nyilvánosságot a sajtóban, mert Marija Sarapova a barátnője. A bolgár játékos elismerte, nehéz feladat egy szupersztárral együtt járni, de tisztában azzal, hogy a komoly figyelem nem rá összpontosul. Ezzel együtt kell élni, ez ezzel jár" - nyilatkozta.

Grigor Dimitrov Forrás: AFP/Ben Stansall

A szaksajtó azonban nagy jövőt jósol neki, becenevét - Baby Federer - azért kapta, mert játékstílusa és eleganciája a 17-szeres Grand Slam-győztes svájci klasszist idézi. "Benne megvan az a tehetség és az a lehetőség, ami alapján egyszer a világ legjobbja lehet, de addig még nagyon hosszú és rögös út vezet" - nyilatkozta róla Djokovic, akivel csütörtökön Londonban egy nagyon jó hangulatú bemutatón is részt vett.

A férfi egyes sorsolásakor Federer járt a legrosszabbul, hiszen a negyeddöntőben Nadallal csaphat össze, az elődöntőben pedig azzal a Murrayvel, akire a legjobb nyolc között a papírforma szerint a francia Jo-Wilfried Tsonga vár. A másik ágon Djokovic dolga könnyebb, a negyeddöntőben a cseh Tomás Berdych, az elődöntőben a spanyol David Ferrer lehet az ellenfél.

Az első forduló érdekesebb párosítása:
Novak Djokovic (szeb, 1.) - Florian Mayer (német)
Andy Murray (brit, 2.) - Benjamin Becker (német)
Roger Federer (svájci, 3.) - Victor Hanescu (román
David Ferrer (spanyol, 4.) - Martin Alund (argentin)
Rafael Nadal (spanyol, 5.), - Steve Darcis (belga)
Jo-Wilfried Tsonga (francia, 6.) - David Goffin (belga)
Tomas Berdych (cseh, 7.) - Martin Klizan (szlovák)
Juan Martin Del Potro (argentin, 8.) - Albert Ramos (spanyol)

A nőknél egyszerűbb a helyzet, mert a 16-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams megállíthatatlannak tűnik. A 31 éves amerikai világelső 31 meccs óta veretlen, és a tavalyi wimbledoni verseny óta 74/4-es győzelem/vereség mérleggel büszkélkedik. London olimpiai bajnokát esetleg a januári Australian Openen diadalmaskodott fehérorosz Viktorija Azarenka vagy a füvön mindig veszélyes orosz Marija Sarapova szoríthatja meg.

wimbledon, Serena Williams Forrás: AFP/Glyn Kirk

Az egyetlen magyar résztvevő Babos Tímea lesz, a világranglista 99. helyezettje a luxemburgi Mandy Minella oldalán párosban is főtáblás lesz.

Babos a francia Mathilde Johanssonnal csap össze az első fordulóban, a győztesre a következő körben minden bizonnyal a negyedik helyen kiemelt lengyel Agnieszka Radwanska vár.

Arn Gréta nem jutott tovább a selejtezőből, Czink Melinda pedig vakbélműtéten esett át. Ha Marosi Katalin térdsérülése rendbe jön, akkor ő is ott lehet a főtáblán párosban.

Az első forduló érdekesebb párosításai:
Serena Williams (amerikai, 1.) - Mandy Minella (luxemburgi)
Viktorija Azarenka (fehérorosz, 2.) - Maria Joao Koehler (portugál)
Marija Sarapova (orosz, 3.) - Kristina Mladenovic (francia)
Agnieszka Radwanska (lengyel, 4.) - Yvonne Meusburger (osztrák)
Sara Errani (olasz, 5.) - Monica Puig (Puerto Ricó-i)
Babos Tímea - Mathilde Johansson (francia)