Társoldalunk:

Visszasírja Roddickot az amerikai tenisz

2013.06.28. 14:13

Több mint száz éve először fordul elő a wimbledoni teniszbajnokság történetében, hogy nincs amerikai férfi játékos a harmadik fordulóban.

Az 1877-ben életre hívott tornán legutóbb 1912-ben nem volt amerikai a legjobb 32 között. Az Egyesült Államok utolsó Grand Slam-bajnoka a 2003-as US Openen győztes Andy Roddick volt, aki tavaly éppen New Yorkban jelentette be visszavonulását. Idén 11 amerikai férfi teniszező szerepelt a 128-as főtáblán Londonban.

A 21. helyen kiemelt Sam Querrey a nyitókörben kikapott az ausztrál Bernard Tomictól, aki a második fordulóban a szintén amerikai James Blake-et is búcsúztatta. A tizennyolcadikként rangsorolt John Isner - aki 2010-ben a tenisztörténelem leghosszabb meccsét vívta a francia Nicolas Mahut-val Wimbledonban - a második körben sérülés miatt feladta mérkőzését. Mardy Fish pedig egészségi problémák miatt idén csak Indian Wellsben indult el.

Az amerikai férfi tenisz hanyatlását a négyszeres Grand Slam-tornagyőztes Jim Courier a többi sportágnak tulajdonítja: "A legjobb sportolóink jelenleg más sportágakban jeleskednek" - állapította meg, és véleményével egyetértett a legendás John McEnroe is: "A gyerekek futballoznak vagy kosaraznak, a tenisz a sor végén van. Nem ott tartunk, ahol tartanunk kellene..."