A focistából lett Gyalogkakukkot felrúgni sem tudták

505612803 Great Britain's Adam Gemili, holding his national flag, celebrates after winning the Men's 200m final during the European Athletics Championships at the Letzigrund stadium in Zurich on August 15, 2014.   AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Great Britain's Adam Gemili, holding his national flag, celebrates after winning the Men's 200m final during the European Athletics Championships at the Letzigrund stadium in Zurich on August 15, 2014. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Fél évvel az után, hogy sportágat váltott, kis híján olimpiai döntőbe jutott Adam Gemili a legfontosabb atlétikai számban, a százas síkfutásban. Eredetileg csak jól akarta magát érezni, a hét végén viszont két Európa-bajnoki aranyat nyert az egykori Chelsea-focista.

Adam Gemili még csak 20 éves, de máris komoly pályafutás áll mögötte, méghozzá két különböző sportágban. 2012-ben hívta fel magára a figyelmet, ugyanis alig egy évvel az után, hogy elkezdett atletizálni, remekelt az olimpián. Az elődöntőben 10.06-os idővel harmadik lett, mindössze négy század hiányzott neki ahhoz, hogy bejusson a fináléba, és összemérhesse az erejét Usain Bolttal.

Ha egy mellette lévő pályára kerülnék, az nagyon izgalmas lenne. Csak mosolyognék, és próbálnék a saját sávomra koncentrálni – mondta akkor Boltról. Gemili alig hat hónappal az olimpia előtt, 2012 januárjában döntötte el végleg, hogy nem a fociban, hanem az atlétikában próbál a csúcsra jutni.

Zürichben beérett a csodagyerek Forrás: AFP/Olivier Morin

A londoni születésű Gemilinek gyermekként minden vágya az volt, hogy bekerüljön a Premier League-be. Nyolcéves korától a Chelsea-ben focizott, hét év után otthagyta a Stamford Bridge-et, egy évet eltöltött a Readingnél, majd az amatőr Dagenham & Redbridge következett, ahonnan kölcsönbe a hatodosztályú Thurrockhoz került.

Ekkor már egyértelmű volt: elképesztő gyorsasága miatt sprinterként több esélye van arra, hogy világklasszissá váljon. 2011 nyarán 100 méteren és a 4x100-as váltóval is ezüstérmes lett az ifjúsági Európa-bajnokságon, de csak 2012 januárjában váltott át teljesen a futásra.

Gemili sportágváltása furcsa, mert a fociból nem sokan mennek át más sportágba, igyekeznek ott megragadni – mondta az Origónak Deák-Nagy Marcell, aki 400 méteren Eb-ezüstöt nyert két éve Helsinkiben. A magyar klasszis szerint azért is meglepő, hogy Gemili ilyen jól teljesít a futópályán, mert a futótechnikát aligha tanulta a fociakadémián. Az atléták és a focisták futástechnikája közt valóban nagy különbség van, de ha valakinek megvan az alapsebessége, akkor egy atlétaedző tud korrigálni a technikáján, még tovább is gyorsíthatja. Elvégre az állóképesség és a gyorsaság már megvan – magyarázta Deák-Nagy Marcell, aki egyébként jóban van a brit tehetséggel.

Kezdte érteni a játékot

Amíg Gemili focizott, jobbhátvéd volt, a Thurrocknál csak Gyalogkakukknak (Road Runner) becézték. Technikailag sem volt rossz, taktikai szempontból pedig éppen kezdte megérteni a játékot. Reális esélye volt arra, hogy futballistaként is befusson, de érthető, hogy a futást választotta. Elképesztően gyors – mondta róla a Dagenham & Redbridge edzője, Wayne Burrett.

A Thurrock elnöke, Tommy South így emlékezett rá: a West Ham United ellen játszottunk egy edzőmeccset, elrúgta a labdát a védő mellett, és simán lefutotta. Az ellenfél egyszerűen nem tudta, hogy mit csináljon vele, még felrúgni sem nagyon tudták.

Forrás: AFP/Franck Fife

A rekortánon, vagyis a futópályán senki sem akarja felrúgni, sőt az olimpia idején úgy érezte, a világnagyságok magukkal húzzák, arra ösztönzik, hogy tovább javítsa a csúcsát.

Londonban a Usain Bolt elleni döntő nem jött össze, az előfutamban Gemili a jamaicai Asafa Powell mögött második lett. Csak az volt a célja, hogy jól érezze magát a játékokon, az Eb-n azonban már többre vágyott. A Nemzetközösségi Játékokon szerzett két ezüsttel hangolt, Zürichben pedig kihasználta, hogy nem indult Powell- vagy Bolt-kaliberű sprinter: magabiztosan nyert 200-on, beállítva az egyéni legjobbját (19.98 mp). Mindezt hideg időben, 1,6 méter/szekundumos ellenszélben, ami nélkül 19.90 is lehetett volna az ideje.

A vége felé elég fáradt voltam, de az életemért futottam – mondta utána. Ilyen későn, ilyen hidegben 20 másodperc alatt futni nagyszerű. Tudott örülni az edzőpartnere, James Dasaolu százon aratott győzelmének is: a döntőben úgy drukkoltam neki, hogy majdnem elment a hangom az üvöltéstől.

Befutó ember a 4x100 végén Forrás: AFP/Olivier Morin

Az iráni-marokkói származású Gemili a 200-as győzelme után két nappal a váltót segítette győzelemre, befutó emberként. Az ő aranyainak is szerepe volt abban, hogy a britek történetük legjobb Eb-szereplését produkálták, 12 arannyal és összesen 23 éremmel elsők lettek a táblázaton.

Fantasztikusan éhesek – jellemezte a már a 2016-os riói olimpiára is készülő brit csapatot az 1998-ban százon Európa-bajnok Darren Campbell. Az amerikai főiskolás sprinterekre emlékeztetnek: remek a technikájuk, nincsenek nagy hibáik, mentálisan erősek.

Gemili könnyen megbékélt azzal, hogy elhagyta eredeti sportágát, de meccsekre továbbra is jár: gyakran posztol képeket magáról, a lelátótól. Noha hét éven át Chelsea-játékos volt, a Premier League előző idényében a bajnoki címre hajtó Liverpoolt támogatta, ki is szurkolta a három pontot a nagy rivális Manchester City elleni bajnokin, ráadásul szelfizett egyet a legendás Ian Rushsal – igaz, a bajnoki cím végül nem jött össze.

Gemilinek nem kell lemondania nagy álmáról: miután 200-on a klasszisok közé emelkedett, jövőre, a pekingi vébén minden bizonnyal összejön neki a Bolt elleni döntő. Az igazi csúcs viszont a riói olimpia lehet két év múlva, amikor még mindig csak 23 éves lesz.

Adam Gemili

Született: 1993. október 6., London
165 centi, 58 kiló
2001-től 2011-ig focizott, 2012 óta főállású atléta

Klubja: Blackheath & Bromley Harriers
Számai: 100 és 200 méter, 4x100-as váltó
Európa-bajnok: 200 m, 4x100-as váltó (2014, Zürich)
U23-as Európa-bajnok: 100 m (2013, Tampere)
Junior világbajnok: 100 m (2012, Barcelona)

Egyéni legjobbjai:
100 m: 10.04 (2014, Mannheim); 200 m: 19.98 (2013, Moszkva)

A University of East London hallgatója sport- és edzéstudomány szakon, még focistaként érdemelte ki a Gyalogkakukk becenevet.