Társoldalunk:

Tizennégy hónapra eltiltották Ryan Lochte-t

2018.07.23. 19:51

A riói olimpián kirobbant, és tíz hónapos eltiltást eredményező benzinkutas botrány után újra bajba került a tizenkétszeres ötkarikás érmes úszó, Ryan Lochte. 

Az NBC amerikai hírcsatorna információi szerint a hatszoros olimpiai bajnok úszót az Egyesült Államok doppingellenes szervezete (US. Anti-Doping Agency) tiltotta el tizennégy hónapra. A büntetés egy fatális hiba miatt sújtott le Lochte-ra: a közösségi oldalára feltöltött egy képet, amelyen egy legálisan beszerezhető és fogyasztható B-vitamin tartalmú szert vesz magához intravénásan, viszont a megengedett 100ml-nél nagyobb mennyiségben.

"Jól éreztem magam, jól ment az úszás, megszületett a fiam, minden rendben volt, erre most ez történik – kesergett Lochte a Fort Lauderdale-ben tartott sajtótájékoztatóján. – Ahogy az ember karrierje elér egy pontra, attól fogva mindig szem előtt van. De megtanultam ezt a saját káromon, különösen Rio után. Erre most jön ez."

Ryan Lochte másodszor is tanulhat a saját hibájábólForrás: AFP/Martin Bureau

Lochte úgy érzi, hogy nagyon szigorú büntetést kapott, miközben nem használt tiltott szert. De a szabály, az szabály. Eddig nem igazán voltam ezzel tisztában, most már tudom – vallotta be férfiasan az amerikai klasszis, hozzátéve, biztos benne, hogy számos sportoló van, aki hozzá hasonlóan nem ismeri a 100 ml-es szabályt. Szeretnék nekik, hogy mások ne kövessék el ugyanezt a hibát.

Lochte kénytelen lesz kihagyni az augusztusi Csendes-óceáni bajnokságot (Pan-Pacific Championships), valamint a jövő évi világbajnokságot is. Lochte továbbra is komolyan gondolja, hogy 2020-ban ott lesz a tokiói olimpián, és 36 éves a legidősebb amerikai úszó lesz, aki egyéni számban rajthoz áll az ötkarikás játékokon.

2016-ban a riói olimpia úszóversenyeinek végeztével Lochte és társai egy vad riói buliból tartottak hazafelé, amikor egy benzinkúton botrányt okoztak, szétvertek egy vécét, és szétrúgtak egy ajtót is. A sportolók másnap egy elég furcsa sztorival álltak elő, Lochte-ék azt mondták, rendőrnek öltözött banditák rabolták ki őket a benzinkútnál. Ezért az akcióért járt a fentebb említett tíz hónapra szóló eltiltás.