Felmentették a sikkasztás vádja alól a rúdugró legendát

Tata Mumbai Marathon 2018 Mumbai Marathon Sergey Bubka Polo Vault Press Conference Mumbai
TATA Mumbai Marathon: Mumbai Marathon's international event ambassador, Ukrainian pole vault legend Sergey Bubka speaks to the journalist in Mumbai on January 18, 2018. The Times of India/Santosh Bane
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) etikai tanácsa nem találta bűnösnek Szergej Bubkát, így a  felmentésével ért véget a 2017 óta tartó ügye.

Bubka 2009-ben irányított át a szövetség alapjai által kezelt pénzeket egy olyan vállalatnak, amely az IAAF akkori pénztárnoka, Valentin Balaknyicsev érdekeltségébe tartozott. Az ügyet még 2017-ben hozta nyilvánosságra a francia Le Monde napilap, Balaknyicsevet azonban már egy évvel korábban örökre eltiltották minden atlétikával kapcsolatos tevékenységtől.

Szergej Bubka ezúttal sem hibázott Forrás: The Times of India/Copyright © Bennett, Coleman & Co. Ltd 2018. All rights reserved/Santosh Bane

Az IAAF független etikai bizottsága most kimondta, hogy "a jelenleg elérhető bizonyítékok alapján nem állapítható meg egyértelműen, hogy Szergej Bubka megszegte volna az IAAF pénzügyi szabályait".

Az olimpiai (1988, Szöul) és tízszeres világbajnok (hatszor szabadtéren, négyszer fedettpályán), korábbi világcsúcstartó így maradhat az IAAF első alelnöke, amellett, hogy továbbra is ő az ukrán olimpiai bizottság elnöke, valamint, természetesen tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) is.