Vágólapra másolva!
Vasárnap este véget ért a portugáliai Montemor-o-Velhóban rendezett kajak-kenu-világbajnokság. Hüttner Csaba szövetségi kapitány a záróünnepségen két rangos díjat is átvehetett: a legjobb női kajakos nemzetnek járó kitüntetés mellett a mieink megnyerték a csapatpontversenyt is. Ennek ellenére a szövetségi kapitány a vb-t követően nem teljesen elégedett. Különösen a férfi kenu szakág eredménye maradt el a várakozástól.

Akik érmet szerezhettek volna

„Összességében jól teljesített a magyar válogatott, ahogy a pontverseny is mutatja,

Abban a futamban, ha belenyúl, akár érmet is szerezhetett volna. Nagyon sajnálom Kopasz Bálintot és Birkást Balázst, akik közel voltak ahhoz, hogy dobogóra állhassanak, nagyon nehéz számokban” – kezdte az értékelést Hüttner Csaba.

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A magyarok számára nem indult jól a világbajnokság, ugyanis C-2 és K-2 1000 méteres távon sem sikerült kiharcolni a döntős szereplést.

„Át kell értékelnünk a férfi kenu és a férfi kajak szakágnak ezt a versenyszámát.

Ez egy olyan sportág, ahol akarni kell a sikert, máshogy nem megy. Ők ketten nagyon sokat léptek előre, ugyanis a racicei világbajnokságon negyedikek lettek, most meg a kanadai párossal teljesen kilógtak a mezőnyből. Megvan bennük a kellő alázat, ami eljuttathatja őket akár az olimpiai éremig is. A férfiaknál is össze kell hoznunk mind kajakban, mind kenuban egy olyan ütőképes párost, amely bárkivel fel tudja venni a versenyt ebben az erős mezőnyben, a cél, hogy megszerezzük az olimpiai kvótát, és úgy menjünk Tokióba, hogy ott pontszerző helyen tudjunk végezni” – folytatta a szövetségi kapitány.

Kozák Danuta a világ legjobbja

A női kajakosok megnyerték az összes 500 méteres versenyszámot, Kozák Danuta a szülése után három aranyéremmel bizonyította, hogy még mindig a világ első számú kajakosa.

Azért is van nagy értéke ezeknek a győzelmeknek, mert olyan ellenfelet kapott maga mellé az új-zélandi Lisa Carrington személyében, aki kiemelkedően teljesített a világbajnokságon. Dana mindhárom számban (K-1 500, K-2 500, K-4 500) le tudta győzni, az új-zélandi lány egyedül kétszáz méteren tudott versenyt nyerni. Ebből is látszik, kik azok, akikre lehet számítani.

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta lett a magyar csapat legeredményesebb tagja a világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Tamás

Megvan a férfi kajak négyes magja

A férfi kajak négyes dobogós helyen végzett, ami azért fontos, mert négy olimpiai kvótát lehet gyűjteni a K-4 500 méteres versenyszámban.

„A kajak négyes teljesítményét már az év eleje óta elemezzük.

Egyelőre nem tudom, hogy a jövő évben is ezt a válogatási szisztémát használjuk-e, de azt látom, hogy van egy mag. Valami elindult. Még mindig közelednünk kell a német és a spanyol egységekhez, az a feladatunk, hogy lőtávolba kerüljünk az aranyéremért folytatott harcban.

A meglepetésemberek

Voltak a világbajnokságon kellemes meglepetések is. Ilyen volt például Nádas Bence harmadik helye a K-1 500 méteres versenyszámban.

Igaz, hogy nem olimpiai versenyszám, de a legnagyobb sztárok, mint a cseh Josef Dostál vagy a német Tom Liebscher, odaálltak, mégis sokukat legyőzte. Rajta kívül kiemelném a Birkás-Balaska párost.

A 22 éves Nádas Bence bronzérmes lett a világsztárokkal teletűzdelt mezőnyben Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az elismerés

Magyarország két különdíjat is kapott a világbajnokságon. Hüttner Csaba átvehette a legjobb női kajakos nemzetnek járó kitüntetést és az összetett pontversenyben az első helyezettnek járó díjat.

„A sportág erejét nézve ez természetes, hiszen a mi nemzetünk volt az, amely három szám kivételével mindenhol jól szerepelt.

A magyar versenyzők kilenc érmet, hat aranyat, egy ezüstöt és két bronzot gyűjtöttek a portugáliai Montemor-o-Velhóban vasárnap zárult kajak-kenu-világbajnokságon, ezzel az éremtáblázat második helyén zártak, az összetett pontversenyt pedig megnyerték.

A magyar kaja-kenu válogatott megnyerte a pontversenyt a világbajnokságon Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség