Észak- és Dél-Korea közösen rendezhet nyári olimpiát

olimpia
The Olympic Rings seen over the Olympic Village in Gangneung, South Korea, 08 February 2018. The Pyeongchang 2018 Winter Olympics take place between 09 and 25 February. Photo: Peter Kneffel/dpa
Vágólapra másolva!
Do Dzsong Hvan dél-koreai sportminiszter lehetségesnek tartja egy közös koreai pályázat benyújtását a 2032-es nyári olimpia rendezésére.

A politikus a japán és a kínai sportminiszterrel folytatott tokiói megbeszélése után azt is megemlítette, hogy Északkelet-Ázsia közösen kandidálhatna a 2030-as labdarúgó-világbajnokságra.
"A phjongcshangi téli játékok nagyon jól megmutatták az olimpia értékeit" - utalt Do arra, hogy az észak-koreaiak ötkarikás részvétele nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjen a feszültség a félsziget két országa között, s ezért tartja elképzelhetőnek Szöul és Phenjan közös jelentkezését a világ legnagyobb sporteseményére.

Phjongcshang 2018-ban téli olimpiát rendezett, 2032-ben viszont Észak- és Dél-Korea közösen pályázhat a nyári játékokra Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

Do úgy fogalmazott a futball-világbajnoksággal kapcsolatban, hogy tudomása szerint Kína pályázni szeretne a 12 év múlva esedékes eseményre, de ő azt szeretné, ha Japánnal, a Koreai NDK-val és velük közösen tenné. A régió az idei, phjongcshangi téli játékok mellett az utóbbi és elkövetkezendő években több olimpiának adott, illetve ad otthont: 2008-ban Peking nyári olimpiát rendezett, négy év múlva téli játékok házigazdája lesz, míg Tokió két év múlva ad otthont nyári olimpiának. Szöul 1988-ban rendezett nyári játékokat.

A 2030-as labdarúgó-vb iránt három dél-amerikai ország - Argentína, Uruguay és Paraguay - közösen, Anglia Walest, Észak-Írországot és Skóciát bevonva, míg Marokkó egyedül érdeklődik. A dél-koreaiak és japánok 2002-ben közösen rendezték a vb-t.