Társoldalunk:

Ungvári kiesett, Karakas megsérült a cselgáncs-vb-n

2018.09.22. 10:27

A 73 kilogrammos Ungvári Miklós és Szabó Frigyes is sikerrel vette az első akadályt, az 57 kilós Karakas Hedvig viszont megsérült az olimpiai kvalifikációs bakui cselgáncs-világbajnokság szombati versenynapján, Ungvári a harmadik körben búcsúzott.

Elsőként a 37 éves Ungvárit hívták tatamira, ellenfele Sam Van't Westende volt, akivel 1-1-re állt a különmérlegük: a 2016-os kazanyi Európa-bajnokságon a holland nyert, majd idén augusztusban a budapesti Grand Prix-versenyen a ceglédiek büszkesége visszavágott tíz évvel fiatalabb riválisának. A harmadik csata óriási küzdelmet hozott, az olimpiai ezüstérmes magyart kétszer, míg ellenfelét egyszer intették. A mérkőzés az aranypontig tartó hosszabbításban, 1:37 perc elteltével fejeződött be, amikor a háromszoros vb-bronzérmes Ungvári egy válldobásra kapott vazaarival nyert, és bejutott a 64 közé. A 73 kilóban ugyanis igazi mamutmezőny gyűlt össze 82 résztvevővel. 

Ungvári Miklós óriási küzdelemben jutott továbbFotó: Csudai Sándor - Origo

A kanadai Antoine Bouchardot is legyőzte Ungvári, majd a 32 között a koszovói Akil Gjakovával találkozott. Az olimpiai ezüstérmes magyar klasszis orrvérzés miatt ápolásra szorult, majd kétszer intették kilépés miatt. A hosszabbítás 11. másodpercében aztán lehúzásért megkapta harmadik figyelmeztetését, ami már a leléptetését jelentette, így helyezetlenül zárt az azeri fővárosban.

A három közül a leggyengébb ellenfél volt a koszovói, de egyszerűen nem voltam ott fejben, ezért is léptem ki kétszer" - mondta az MTI-nek. "Nem tudtam betartani a taktikai utasítást, kitologatott a szőnyegről, ez kicsit meg is tört, oda kellett volna vágni és kész. A végén térdre vágtam magam, hát sajnos ennyi volt ebben."

Súlycsoporttársa, a leányvári Szabó Frigyes augusztusban "érkezett meg" a nemzetközi élmezőnybe azzal, hogy a budapesti GP-n bronzérmet nyert. A 24 éves versenyző erőnyerőként a második körben, a 64 között kezdett Szulajman Hamad ellen, és mindössze 34 másodpercet töltött a szőnyegen. A tarkopasz szaúdi - aki nem szerepelt a nemzetközi szövetség (IJF) nyilvántartásában, és szaúdi helyett IJF feliratú dzsudogit viselt - ugyanis első hasraesésénél lenn maradt, majd bicegése láttán a bíró Szabót hirdette ki győztesnek. Hamad valamiért még reklamált kicsit, majd lesántikált a tatamiról. Szabó Frigyesre a folytatásban az ukrán Artem Homula vár.

A 28 éves Karakas Hedvig kellemes emlékekkel érkezhetett az azeri fővárosba, mivel a 2015-ös Európa Játékokon - melynek keretében lebonyolították a cselgáncs Eb-t is - ezüstéremmel zárt. A Honvéd dzsúdósa az észak-koreai Kim Dzsin Ával csapott össze pályafutása alatt először, a 32 közé jutásért. A mérkőzés elején egy akciónál a vb-harmadik magyar fájdalmas arccal a térdéhez kapott, de folytatta a küzdelmet. Innentől azonban már érezhetően nem volt egyenrangú ellenfele az ázsiainak, aki vazaarit, majd ippont érő válldobást mutatott be rajta.

Karakas Hedvig térde megreccsentFotó: Csudai Sándor - Origo

Az elmúlt két évben kétszer is műtött Karakas könnyeivel küszködve tekintett vissza rövid vb-szereplésére:

"Az első nyitásomnál megreccsent a lábam, reménykedem, hogy tartotta a kötés, és nem szakadt el a térdem" - mondta az MTI-nek. Az utóbbi egy hónapban nem tudtam annyit dzsúdózni, mint amennyit kellett volna, de volt már ilyen a pályafutásom alatt. Jól éreztem magam, amikor idértünk, jól fogytam, ugyanakkor tudtam, hogy nem az igazi a térdem, mert ha az ember belerúg egy labdába, és fáj, akkor az azt jelenti. Ezzel együtt bizakodtam benne, hogy valami összejön, hát nem jött össze" - tette hozzá.