Vágólapra másolva!
Az eddigi ideiglenes elnököt, Gafur Rahimovot választották meg a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) vezetőjének. A szervezet szombati, moszkvai kongresszusán az üzbég sportvezető a 114 szavazatból 84-et szerzett meg. Egyetlen kihívója volt, a kazah Serik Konakbajev.

Rahimovot az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint, ő "Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike". A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban nyomatékosan kérte az AIBA-t, hogy ne Rahimov irányítsa a szövetséget, az üzbég sportvezetőt pedig külön is megkereste, hogy ne jelöltesse magát az elnöki posztra.

Gafur Rahimov (balra) lett az AIBA elnöke Forrás: AIBA

Az AIBA-nál hosszú évek óta problémák vannak a vezetőség munkájával, tavaly nyár óta pedig vezetői válság alakult ki. Ennek kapcsán a NOB kijelentette, hogy - mostani állapotában - veszélyben van az AIBA nemzetközi sportszövetségként való elismerése. Amennyiben megvonják ezt a státuszt a szervezettől, úgy a szövetség a nyári játékokon nem szervezhetné meg a sportág küzdelmeit.

Rahimov a voksolás előtt elmondott beszédében hangsúlyozta: arra fog törekedni, hogy enyhítse a NOB és az AIBA között fennálló fesztültséget.