Vágólapra másolva!
A vasárnap zárult asztalitenisz-világbajnokság volt az első igazán nagy szerepvállalása a tavaly létrehozott Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Kft.-nek, amely a hazai szövetséggel közösen szervezte az eseményt, s aminek jól sikerült a bemutatkozása Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint.

A politikus az MTI-nek elmondta, mind a szakemberek, mind a sportolók, valamint a sportvezetők is csak elismerően és pozitívan nyilatkoztak a vb-ről, amely mindent összevetve benne van a legnézettebb hat versenyben az egész világon, ezért kijelenthető, hogy az embert próbáló, de sikeres rendezés "remek főpróba" volt az ügynökség számára.

- nyilatkozta Szabó Tünde.

Hozzátette, ez a tendencia jól látható, hiszen az elmúlt években Magyarország megannyi komoly súllyal bíró világeseményt szervezhetett - elég csak a vizes vagy a birkózó világbajnokságra gondolni -, és ez a jövőben sem lesz másként, figyelembe véve az elnyert rendezések jogát.

Szabó Tünde szerint a világesemények megszervezése teljes odafigyelést igényel, ezért hozták létre a Nemzeti Sportügynökséget Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államtitkár úgy látja, ekkora volumenű események megszervezése teljes odafigyelést és profizmust kíván, és az sem árt, ha nem kell mindent, mindig a nulláról kezdeni.
"Mindezekre a tapasztalatokra és igényekre támaszkodva tavaly létrehoztuk a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Kft.-t - jegyezte meg Szabó Tünde. - Bár a sportági sajátosságok jócskán eltérhetnek egymástól, ám

idővel a kizárólag a versenyszervezéssel foglalkozó csapat olyan rutinra tehet szert, amely az adott sportágat jól ismerő szakemberek bevonásával valóban gördülékennyé, rutinszerűvé és nem utolsósorban költséghatékonyabbá teheti a szervezést, komoly terhet levéve ezzel a szakszövetségek válláról."

A Nemzeti Sportügynökség nem egyedülálló a világon, áprilisban létrejött a francia ügynökség is, l'Agence National du Sport (ANS) néven. Ezzel kapcsolatban Szabó Tünde azt mondta, hogy "a francia - sok mindenben hasonló - szervezet alapítása mindenki számára megerősítés lehet abban, hogy Magyarország sportpolitikai céljai és eszközei a világ élvonalába tartoznak, hiszen hasonló célok hasonló megoldásokat eredményeznek, mint a mellékelt példa mutatja."

Öt év múlva Párizsban rendezik a nyári olimpiai és paralimpiai játékokat, Szabó Tünde pedig hangsúlyozta, hogy a francia sport eredményes felkészülése és Franciaország sikeres olimpiai szereplése céljával hozta létre Roxana Maracineanu sportminiszter a sportügynökséget.
A sportért felelős államtitkár kitért rá: a két szervezet sok hasonlóságot mutat, mivel mind a francia, mind a magyar ügynökség önálló jogi személy, amely ugyanakkor állami tulajdonban van, központi költségvetési forrásból, ám autonóm módon működik, és célul tűzte ki a források hatékonyabb, célirányosabb felhasználását.