Társoldalunk:

Két óra alá kerülhet a maratonfutás világrekordja

2019.05.06. 11:43

Eliud Kipchoge, a maratonfutás világcsúcstartója ősszel ismét megkísérli áttörni a kétórás álomhatárt a klasszikus távon.

A 42,195 kilométeren évek óta egyeduralkodó kenyai sztár Jim Ratcliffe brit milliárdos támogatásával vállalkozik majd a csúcskísérletre, melynek helyszíne a tervek szerint London lesz szeptemberben vagy októberben.

Az INEOS vegyipari cég tulajdonosa az áprilisi London Marathonon kísérő kocsiból figyelte Kipchogét, aki 2:02:37 órás versenycsúccsal diadalmaskodott, és a viadal történetének első négyszeres győztese lett. Ezek után állapodott meg az atlétával, miszerint megteremti a feltételeket arra, hogy Kipchoge 2 órán belül fusson.

Eliud Kipchoge a sportág egyeduralkodójaForrás: AFP/Adrian Dennis

Ratcliffe és Kipchoge közösen jelentették be közös vállalkozásukat. Terveik szerint nem utcán, hanem London egy parkjában, két-három kilométeres pályán futna - nézők előtt - a 34 éves olimpiai bajnok, olyan helyen, melyet két-három hétvégére lefoglalnának, hogy a lehető legideálisabb körülmények között kerüljön sor a csúcskísérletre.

Eliud Kipchoge tavaly szeptemberben Berlinben állította fel a maratonfutás hivatalos világcsúcsát 2.01:39 órás eredménnyel. E mellett minden idők legjobb ideje is az ő nevéhez fűződik 2.00:24 órával, amit a monzai Forma-1-es pályán produkált, ahol szponzora, a Nike szervezésében próbálkozott meg a kétórás álomhatár áttörésével 2017 tavaszán.

A kenyai atléta minden idők legjobb maratonistájának nevezhető. Először 2013-ban futott a távon, azóta 12 versenyéből 11-et megnyert. Egyedül második maratoniján, 2013-ban Berlinben nem tudott nyerni, akkor második lett. A világ legnagyobb maratonijai közül négyszer nyerte meg a londonit, háromszor a berlinit és egyszer a chicagóit.