Két óra alá kerülhet a maratonfutás világrekordja

ORIGINAL marathon Horizontal
Kenya's Eliud Kipchoge crosses the finish line to win the Men's Marathon athletics event of the Rio 2016 Olympic Games at the Sambodromo in Rio de Janeiro on August 21, 2016. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS
Vágólapra másolva!
Eliud Kipchoge, a maratonfutás világcsúcstartója ősszel ismét megkísérli áttörni a kétórás álomhatárt a klasszikus távon.

A 42,195 kilométeren évek óta egyeduralkodó kenyai sztár Jim Ratcliffe brit milliárdos támogatásával vállalkozik majd a csúcskísérletre, melynek helyszíne a tervek szerint London lesz szeptemberben vagy októberben.

Az INEOS vegyipari cég tulajdonosa az áprilisi London Marathonon kísérő kocsiból figyelte Kipchogét, aki 2:02:37 órás versenycsúccsal diadalmaskodott, és a viadal történetének első négyszeres győztese lett. Ezek után állapodott meg az atlétával, miszerint megteremti a feltételeket arra, hogy Kipchoge 2 órán belül fusson.

Eliud Kipchoge a sportág egyeduralkodója Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ratcliffe és Kipchoge közösen jelentették be közös vállalkozásukat. Terveik szerint nem utcán, hanem London egy parkjában, két-három kilométeres pályán futna - nézők előtt - a 34 éves olimpiai bajnok, olyan helyen, melyet két-három hétvégére lefoglalnának, hogy a lehető legideálisabb körülmények között kerüljön sor a csúcskísérletre.

Eliud Kipchoge tavaly szeptemberben Berlinben állította fel a maratonfutás hivatalos világcsúcsát 2.01:39 órás eredménnyel. E mellett minden idők legjobb ideje is az ő nevéhez fűződik 2.00:24 órával, amit a monzai Forma-1-es pályán produkált, ahol szponzora, a Nike szervezésében próbálkozott meg a kétórás álomhatár áttörésével 2017 tavaszán.

A kenyai atléta minden idők legjobb maratonistájának nevezhető. Először 2013-ban futott a távon, azóta 12 versenyéből 11-et megnyert. Egyedül második maratoniján, 2013-ban Berlinben nem tudott nyerni, akkor második lett. A világ legnagyobb maratonijai közül négyszer nyerte meg a londonit, háromszor a berlinit és egyszer a chicagóit.