Vágólapra másolva!
A francia ügyészség korrupcióval gyanúsítja a Paris Saint-Germain focicsapatának tulajdonosát, Nasszer al-Kelaifit. A gyanú szerint korrupcióval szerezte meg az atlétikai vb-t Katarnak. A PSG-tulajdonos egyelőre tagad, a vizsgálóbíró előtt sem jelent meg, de egyik közvetlen munkatársát, egy katari üzletembert már kihallgatták, annak a fiát pedig pénzmosásért körözik.

A francia bíróság március óta vizsgálódik, és nem csak a 2019-es, de a 2017-es világbajnoksággal kapcsolatban is, amit végül nem kapott meg Katar. Kelaifi a katari BeIn Sports televízió főnöke is, de hozzá és a testvéréhez köthető az Oryx Qatar Sports Investment is, amely két részletben, összesen 3,5 millió dollárt fizetett egy Lamine Diack (a nemzetközi atlétikai szövetség volt elnöke) fia által vezetett cégnek.

Nasszer al-Kelaifi, a PSG katari elnöke Forrás: AFP/Franck Fife

A most 85 éves szenegáli Lamine Diack 1999 és 2015 között volt a nemzetközi szövetség, az IAAF elnöke.

Al-Kelaifi ügyvédje tagad. Szerinte ügyfele semmi rosszat nem tett, azt mondta, az Oryx-csoport kifizetései teljesen transzparensek, ráadásul al-Kelaifi nem is volt kapcsolatban még az Oryx-csoporttal, amikor a 2017-es világbajnokságért pályázni kellett.

A vizsgálóbíró nem így gondolja, mindenesetre a PSG-elnök bujkál előle, nem jelent meg a kihallgatásán. Egyik legközvetlenebb munkatársát viszont kihallgatták, annak a fiát pedig körözik, pénzmosás miatt.

Amióta al-Kelaifi a PSG elnöke, világsztárok sora érkezett a klubhoz, de a sokszor teljesen értelmetlen játékosvásárlások és a klubnál uralkodó zavaros állapotok miatt saját szintjén semmi komoly eredményt nem ért el a PSG. Sorozatban nyerik ugyan a francia bajnokságot, de a Bajnokok Ligájában általában már nagyon hamar, a nyolcaddöntőben kiesnek. Ugyanakkor a PSG költségvetésének a töredékét költő Monaco is nyert két éve bajnokságot, sőt, a Bajnokok Ligájában a döntőbe jutásért játszott.