Vágólapra másolva!
Eljött a pillanat, amire az úszás kedvelői február óta várnak. Hosszú Katinka csapata, a Team Iron lerántotta a leplet a csapat tagjairól, és megnevezte azokat a sportolókat, akikkel nekivág az újonnan életre hívott sorozat, az International Swimming League küzdelmeinek. Az alábbiakban bemutatjuk a csapat úszóit, valamint ezt a teljesen új sorozatot is.

Az International Swimming League egy olyan versenysorozat, amely teljesen független a FINA-tól, és teljesen más formula szerint tartja majd a viadalokat. A legnagyobb újítás, hogy a világ legjobb úszói csapatokba tömörültek, és nem országokat, hanem ezeket az újonnan alakított úszóklubokat fogják képviselni. Az ISL első idényében 8 csapat küzd meg egymással, két csoportba osztva.

A csoport
Cali Condors (amerikai)
DC Trident (amerikai)
Aqua Centurions (olasz)
Energy Standard (török/francia)

B csoport
LA Current (amerikai)
New York Breakers (amerikai)
London Roar (brit)
Team Iron (magyar)

Szinte teljesen készen áll Hosszú Katinka csapata a történelmi úszósorozatra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ahogy látható, magyar klub is indul a sorozatban, amelynek Hosszú Katinka a tulajdonosa, valamint az egyik versenyzője is. Kedd este a B csoport csapatainak keretét jelentették be egy webkonferencia keretében, a Team Iron csapatát pedig Szekeres Dorina, az együttes menedzsere nevezte meg Hosszú Katinka társaságában.

A Team Iron jelenlegi kerete:

Késely Ajna, Alia Atkinson, Fanny Lecluyse, Jenna Laukkanen, Jessica Vall, Hosszú Katinka, Kim Busch, Kimberly Buys, Kira Toussaint, Maddie Groves, Mie Nielsen, Ranomi Kromowidjodjo, Veronika Andrusenko, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Dávid, Kozma Dominik, Henrik Christiansen, Jeremy Desplanches, Milák Kristóf, Peter John Stevens, Pieter Timmers, Bohus Richárd, Robert Glinta, Ross Murdoch, Szabó Szebasztián és Vlagyimir Morozov

Ezenkívül az is kiderült, hogy az angol csapatot választotta Kapás Boglárka és Bernek Péter, míg Cseh László az olasz klubban fog úszni.

Csapatösszeállítások

A csapatok a 2019-es szezonban összesen 32 főből állhatnak – 16 férfi és 16 női úszóból. Minden versenyre 24 sportolót nevezhetnek (12-12), plusz 2-2 tartalékot, akik csak a váltóban indulhatnak. Rajtuk kívül 8 fős stáb utazik a csapattal: vezetőedző, segédedzők, orvos, masszőrök, csapatmenedzser.

Versenyprogram

Minden verseny kétnapos lesz, csak döntőket rendeznek. A számokra minden alakulatnak két úszót kell neveznie, valamint két váltót is. A nevezéseket a versenyszámok közti 2-2 szünetben kell leadni.
A verseny végén pontegyenlőség esetében (két csapat ugyanannyi ponttal rendelkezik), egy 4x50 méteres mix vegyes váltóval döntenek a végső helyezésről.

Milák Kristóf is Hosszú Katinka csapattársa lesz Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pontrendszer, díjazás

Minden futamgyőztes 9 pontot kap, a második helyezett hetet, a harmadik hatot, és így tovább egészen a nyolcadikig, aki egyet. A váltók duplapontot érnek, az 50 méteres gyorsúszás (SKIN race) pedig triplát. Az adott versenyhétvégén legtöbb pontot szerző csapat 9 ponttal gazdagodik, a második héttel, a harmadik hattal, a negyedik öttel. A háromfordulós alapszakasz után dől el, melyik két amerikai és két európai klub vehet részt a Las Vegas-i szuperdöntőben. Fontos megjegyezni, hogy egyéni is csapatdíjazás is történik, a futamok első négy helyezettje kap pénznyereményt, a váltók duplapénzt érnek (négyfelé oszlik az összeg), a SKIN pedig itt is triplán számít.

A Team Iron menetrendje

  • Október 18-19. – Dallas (Lewisville) – B csoport csapatai
  • Október 26-27. – Budapest, Duna Aréna – B csoport csapatai
  • November 23-24. - London – European Derby – európai csapatok
  • December 20-21. - Las Vegas – FINAL - 2-2 legjobb amerikai és európai csapat

A bejelentésen a Team Iron tulajdonosa és csapatkapitánya, Hosszú Katinka elmondta, alig várja, hogy elkezdődjön az új sorozat:

"Nagyon izgatott vagyok, hogy ennek a mozgalomnak a részese lehetek, ugyanis ez az. Biztos vagyok abban, hogy rengeteg változást fogunk hozni az úszás világának. Az esetemben ráadásul ez kétszeresen is igaz, hiszen egyrészt tulajdonosa, másrészt versenyzője is vagyok a Team Ironnak, így mindkét oldalát láthatom a dolgoknak. Sok amerikai társamnak és nekem is van tapasztalatom azzal kapcsolatban, milyen csapatban úszni, hiszen ez volt a rendszer az egyetemek közötti versenyeken.