Vágólapra másolva!
Magyar szempontból csendesebb napnak ígérkezik 2020. július 27. hétfő a tokiói olimpián. A sportágak közül mi most a cselgáncsot választottuk ki. Ezen a hétfőn a női 57 és a férfi 73 kilós súlycsoport versenyeit rendezik meg a Nippon Budokan Arénában.

Ha egy pillantást vetünk a Nemzetközi Judo Szövetség éppen aktuális olimpiai kvalifikációs ranglistájára, akkor azt látjuk, hogy a női 57 kg-os súlycsoportban Karakas Hedvig biztos olimpiai résztvevő, a férfiaknál pedig a 73 kg-osok között Ungvári Miklós szintén kijuthat Tokióba. Ez utóbbi, mondjuk ki, maga lenne a csoda.

Nemcsak azért, mert Ungvári már 38 éves,

hanem azért is, mert a judoka mostanság nem arról volt híres, hogy a tatamin ért volna el zajos sikereket. Példának okáért az egyik szereplője volt a TV2-őn futó Exatlon című műsornak, de azt is nyilatkozta már, hogy kipróbálná magát más sportágban (lovaglás) is. Ugyanakkor pont az Exatlon befejezése után mondta róla Pánczél Gábor szövetségi kapitány, hogyha Ungvári „összerázza" magát, azaz visszanyeri a jó formáját, akkor simán ott lehet Tokióban.

Ungvári Miklós a belga Dirk van Tichelt elleni bronzmérkőzés után a férfi cselgáncsozók 73 kilogrammos súlycsoportjában, a riói nyári olimpián Forrás: MTI/Kovács Tamás

Japánban a judo szent dolog. Nem kell rá fogadást kötni, hogy a legnagyobb érdeklődés övezi majd a világ legjobb cselgáncsosainak küzdelemsorozatát.

Ungvárit meg biztosan elkíséri a tudat, hogy 2012-ben majdnem olimpiát nyert.

Azt mondta, élete végéig kísérteni fogja ez az elvesztett olimpiai döntő, hogy kikapott a grúz Lasa Savdatuasvilitől. Ungvári húsz év után nyert érmet a magyar férfi cselgáncsnak, 1992-ben Kovács Antal arannyal, Hajtós Bertalan ezüsttel, Csősz Imre és Csák József bronzzal zárt.

A ceglédi születésű dzsúdós nem biztos benne, hogy valaha is felhőtlenül tud majd örülni az ezüstnek. Példának Hajós Bertalant hozta fel:

Ungvári Miklós 2012-ben a londoni olimpián Forrás: AFP/Johannes Eisele

Ha Ungvári Miklós 39 évesen ott lesz a tokiói olimpián, az legalább akkora csodának bizonyul majd, mint az, hogy 2012-ben, Londonban ezüstérmet nyert.

Ami pedig Karakas Hedviget illeti, nézzék meg ezt a videót, amelyben kolléganőnkkel, Kőváry Anettel judózik.