Társoldalunk:

Olasz győzelem a Tour miniszakaszán, Kolumbiába kerül a sárga trikó

2019.07.27. 17:44

Egan Bernal megőrizte első helyét összetettben a Tour de France 20., utolsó előtti szakaszán, ezzel szinte biztosan megnyeri a francia országúti kerékpáros körversenyt. A szombati etapon Vincenzo Nibali győzött.

A mezőnyre eredetileg 130 kilométeres táv és három kategorizált emelkedő várt volna szombaton. A rossz idő miatti földcsuszamlások nyomán azonban péntek este az a döntés született, hogy az albertville-i rajttól egyenesen Val Thorens felé indulnak a versenyzők, akiknek így 59 kilométert kellett megtenniük a legmagasabb kategóriát jelentő hegyi befutóig. A rendezők már a pénteki szakasz közben is rövidítésre kényszerültek.

Ezek nem decemberi, hanem július 26-ai képek:

A rövid etap első 26 kilométere sík tereppel várta a kerékpárosokat, hogy aztán nekiveselkedjenek a közel 33 és fél kilométeres, 5,4 százalékos átlag meredekségű emelkedőnek a Val Thorens 2365 méteres csúcsáig.

A szakasz elején 31 szökevény tekert el, akik több bolyra válva kezdték meg a hegy leküzdését, az élcsoport 2,5 perces előnnyel a mezőny előtt haladt.

Diktál a Jumbo:

Az esélyesek csoportjáról 13 kilométerrel a cél előtt a Jumbo-Visma diktálta tempó leszakította az összetett második helyén álló francia Julian Alaphilippe-et, míg a hatfős élbolyból támadást indított az olasz Nibali, és egyedül ment tovább.

Bár a sárga trikót viselő kolumbiai Bernal csoportja faragott a különbségből, a 34 éves "Messinai Cápa" megnyerte a szakaszt, ezzel a tavaly márciusi Milánó-Sanremo után ünnepelhetett újra.

Másodikként a világbajnok Alejandro Valverde, míg harmadikként spanyol honfi- és csapattársa, Mikel Landa zárta a szakaszt.

Az esélyesek csoportjában Alaphilippe leszakadása után nem voltak támadások, Bernal és tavalyi győztes csapattársa, az ezúttal összetettben második brit Geraint Thomas kézen fogva gurultak be a célba. Ezzel Bernal a Tour de France történetében első kolumbiaiként diadalmaskodik, amennyiben célba ér vasárnap a Rambouillet és Párizs közötti 128 kilométeres etapon.

Egan Bernalnak (sárgában) már gratult is csapattársa, a címvédő Geraint Thomas:

A hagyományoknak megfelelően ugyanis az összetettért már nem várható harc a Champs-Élysées-n végződő záró szakaszon. Az Ineos versenyzője vasárnap 22 éves és 196 napos lesz, ezzel minden idők harmadik legfiatalabb győzteseként érhet célba a francia körversenyen.

Bernal a legjobb fiatalt illető fehér trikót is megnyeri, míg a francia Romain Bardet megtartotta a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót. A sprinterek pontversenyének győztese pedig - párizsi célba érkezése esetén - Peter Sagan lesz, aki rekordot jelentő hetedik alkalommal érdemli ki a zöld trikót.

Eredmények:
20. szakasz, Albertville-Val Thorens, 59,5 km, hegyi befutó:
1. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 1:51:53 óra
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 10 másodperc hátrány
3. Mikel Landa (spanyol, Movistar) 14 mp h.
4. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos) 17 mp h.
5. Geraint Thomas (brit, Ineos) azonos idővel
...7. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) 23 mp h.
8. Steven Kruijswijk (holland, Jumbo-Visma) 25 mp h.
...26. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck - Quick-Step) 3:17 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Bernal 79:52:52 óra
2. Thomas 1:11 perc hátrány
3. Kruijswijk 1:31 p h.
4. Buchmann 1:56 p h.
5. Alaphilippe 3:45 p h.