Vágólapra másolva!
A kajak egyesek 200 méteres döntőjében Lucz Dóra a hatodik helyen végzett. Az első öt helyezett szerzett kvótát a 2020-as tokiói olimpiára. Mivel Lucz Dóra hatodik lett, mindenki azt hitte, hogy a kvótaszerzés lehetősége Szegeden elúszott. El is úszott. De 2020-ban a pótkvalifikációs versenyen megszerezheti.

Ha Lisa Carrington vasárnap a női kajak egyesek 500 méteres döntőjében az első 5 között végez, abban a számban is kvótát szerez. Csakhogy egy versenyző Szegeden csak egy kvótát kaphat. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) által kiadott hivatalos ismertető szerint ha Carringtonaz első ötben végez 500 méteren, nem kaphat újabb kvótát. Ilyen esetben az 500 méteren szerzett kvótája megmarad, míg a 200 méteres 6. helyezett versenyzőre, Lucz Dórára száll át.

Gondoltuk mi. Aztán Hüttner Csaba szövetségi kapitány lehűtötte a várakozásokat és a kedélyeket.

„A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) az összes fölhalmozódott kvótát beteszi egy kalapba, és ha négy kvóta marad, akkor azt megkapja a következő kajaknégyes. Ha öt marad, akkor megkapja a következő négyes, plusz a nők között az ötszáz egyes, férfiaknál értelemszerűen az ezer egyes, vagyis mindig a hosszabb táv. Ha hat kvóta halmozódik föl, akkor egy négyes és egy páros kapja azokat.

Azonban a női mezőnyben olyan átfedés lesz, hogy körülbelül tíz fölhalmozódott kvóta lesz, így bőven lesz lehetőségünk a szerezni" – mondta Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya.