Kicsinyes botrány: a Facebookon szégyenítették meg az edzőt

48073185 Niccolo Campriani Horizontal
Az olasz Niccolo Campriani a sportlövészet királyszámának legutóbbi olimpiai bajnoka
Vágólapra másolva!
A Lahtiban rendezett sportlövő Világkupán készült Facebook-posztnak köszönhetően áll a bál a nemzetközi sportlövő társadalomban.

A sportlövő Világkupa finnországi állomásán Alekszander Ratner a nemzetközi szövetség orosz főtitkára elküldte Albano Penát az olasz válogatott edzőjét a szakvezetők számára fenntartott helytől. Az olasz szakember - igazi itáliai temperamentummal - erősen gesztikulálva hagyta el a helyét. Erről az esetről készült egy fotó, amelyet a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) kitett a hivatalos Facebook-oldalára azzal a kérdéssel, hogy mit mondhatott Pena erősen mutogatva.

A kép alá 139 komment érkezett, ami eléggé megosztotta a sportág vezetőit és sportolóit, de a legtöbb hozzászólás tiszteletlennek minősítette az ISSF húzását. Azt mondják, az ISSF főtitkára megszégyenítette az olasz sportembert.

Miért tört ki a botrány?

A ISSF videóbíró tesztelését végezte el a Lahtiban rendezett versenyen. Az olasz edző nem volt megelégedve a sportolóinak a teljesítményével, a bírókra helyezett nyomással próbálta meg versenyzőiből a jobb teljesítményt kihozni. A nemzetközi szövetség főtitkára nem megfelelő sportemberi viselkedés miatt elküldte végül Penát a helyéről.

Az olasz és a nemzetközi szövetség konfliktusa

2018-ban az orosz Vlagyimir Liszint választották meg az ISSF elnökének. Az elnöki posztra az olasz Luciano Rossi is kandidált. Liszin végül 148, Rossi 144 szavazatot kapott, tehát igen szoros volt a szavazás. A választást az olasz szövetség a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) megtámadta, mondván, hogy az orosz sportdiplomata megvásárolt szavazatokkal nyerte el a tisztséget. E konfliktus miatt, gyakran van feszültség az ISSF és az olasz szövetség között, amely most Lahtiban teljesedett ki. Magyarul: az orosz elnök munkatársa, az orosz főtitkár az olasz edző ellen fordult, majd a közösségi médiát felhasználva próbálta megszégyeníteni a trénert.