Társoldalunk:

Kozák Luca elődöntős 100 méter gáton

2019.10.05. 17:29

Kozák Luca elődöntőbe jutott, Kerekes Gréta kiesett 100 m gáton szombaton a dohai atlétikai világbajnokságon.

Ebben a számban öt előfutamot rendeztek, mindegyikből az első négy folytathatta vasárnap, és a további négy legjobb időt elérő sprinter is továbbjutott.

"Úgy jöttem ide, hogy enyém lesz az egyik nagy Q (helyezéssel továbbjutás)" - jelentette ki Kozák Luca. - "Picit jobbat akartam futni, mint a 13.00, de elsőre nem volt rossz. Holnap szeretnék javítani, a döntőhöz biztos egyéni csúcs kell, de megcélzom a 12.84-es olimpiai szintet is."

Kerekes Gréta ötödik lett a fedett Eb-n, ebben az évben pedig 12.93 mp-es egyéni csúcsot futott. Ő nehezebb futamba került, mint klubtársa: a világcsúcstartó amerikai Kendra Harrison és az Európa-bajnok fehérorosz Elvira Herman is itt állt rajthoz. Kerekes Gréta ötödikként ért célba 13.11 másodperccel, amivel ekkor továbbjutó helyen állt, de az utolsó futam bizonyult a leggyorsabbnak, és összesítésben három századdal lemaradt az elődöntőről.

"Egy éve váltottam edzőt, úgy tűnik, ez még kevés idő volt, hogy kihozzam magamból a maximumot. Amikor megláttam a 13.11 mp-es időt, már akkor sem tetszett, ha továbbjutottam volna, ezzel akkor sem lennék elégedett" - mondta Kerekes Gréta.

Hozzátette, nem fogja fel kudarcként az eredményt, úgy érzi, helyt állt, és jövőre az olimpián szeretne kiugróan teljesíteni.

Rivasz-Tóth Norbert 83,42 méterrel országos csúcsot ért el a gerelyhajítás selejtezőjében szombaton a dohai atlétikai világbajnokságon.

A két éve U23-as Európa-bajnok versenyző egy héttel a vb előtt került be a csapatba, mivel a vb-szintet (83,00 m) nem sikerült megdobnia, de 82,26 méteres eredményével befért a 32-es mezőnybe. Azóta 82,44 méterre javította idei legjobbját.

Dohában viszont 84 méterben határozták meg a selejtezőszintet, ehhez a magyar dobónak meg kellett javítani 83,08-as országos csúcsát. Rivasz-Tóth Norbert ezt meg is tette, elsőre 83,42 méterig hajította a gerelyt, és saját, 2017-es magyar rekordját adta át a múltnak.
Másodikra 81,06-ot, harmadikra 77,27-et dobott, és csoportjában a hatodik helyen végzett, így bejutott a döntőbe.

Nguyen Anasztázia bejutott a döntőbe, Farkas Petra kiesett távolugrásban szombaton a dohai atlétikai világbajnokságon. A női távolugrásban 6,75 méterben határozták meg a selejtezőszintet. Nguyen Anasztázia idén többször megjavította egyéni csúcsát és 6,77 méteres legjobbjával jutott ki a vb-re. Az MTK vb-újonc versenyzője Dohában 6,41 méterrel kezdett, második kísérlete érvénytelen volt, és harmadikra érte el legjobbját, 6,54-et. Ezzel a 11. helyen bekerült a vasárnapi fináléba.

Óriási meglepetésre kiesett az olimpiai és négyszeres világbajnok amerikai Brittney Reese, akinek 6,52 méteres legnagyobb ugrása csak a 13. helyhez volt elég.