Vágólapra másolva!
2018-ban új fejezetet kezdtek írni a atlétikában. Sokak szerint minden idők leggyorsabb embere, Usain Bolt – 2017-es visszavonulásával - hatalmas űrt hagyott maga után a sportágban. Mi azonban nem látjuk ennyire borúsnak a jövőt. Bemutatunk tíz olyan atlétát, akik a következő, 2020-as olimpián az atlétika arcai lehetnek.

Noah Lyles

A fiatal amerikai sprinterben minden megvan ahhoz, hogy 9.6-os futó legyen, azaz hogy átvegye Usain Bolt helyét a vágtázók között. Mivel honfitársával, Christian Colemannel kapcsolatban ott a doppingügy gyanúja, ezért nem lenne szerencsés őt kiemelnünk – hiába nyerte Coleman a 100 métert Dohában. Egyébként is, Lyles sokkal színesebb egyéniségnek tűnik nála, aki már-már bolt-i magasságokban pózolt a kamerának, mielőtt 19.83-as időt futva megnyerte a 200 métert. A 4×100 méteres váltóban egymás oldalán nyerték meg minden idők második leggyorsabb futásával (37.10) a második aranyukat. Kettejük nagy párharca várható a sprintszámokban Tokióban.

Shelly-Ann Fraser-Pryce

Jamaika a férfiaknál leszerepelt, a nőknél immáron anyukaként Shelly-Ann Fraser-Pryce már-már szokásos, páratlanul robbanékony rajtjának köszönhetően megnyerte a 100 métert, majd a női 4×100-on a négy fős váltóban második emberként a hátsó egyenest megfutva segítette újabb aranyéremhez a jamaikai stafétát. Fraser-Prycenak Tokióban nehezebb dolga lesz, de a rutin mellette fog szólni a 2019-es vb-n gyengébb formát mutató Elaine Thompsonnal, és Dafne Schippersszel szemben. 33 éves lesz Tokióban, és ha jól alakulnak a dolgai, tényleg a csúcson hagyhatja abba. Nem zárjuk ki, hogy ott a 100 méter és a 4×100 mellett 200 méteren is odaáll majd a rajthoz – tenné ezt mindenfajta veszíteni való nélkül.

Armand Duplantis akár Bubka világrekordját is célba veheti Forrás: KMSP/PHILIPPE MILLEREAU / KMSP/Philippe Millereau

Armand Duplantis

A fiatal svéd rúdugró a 2018-as berlini Európa-bajnokságon robbant be a mezőnybe. Amellett, hogy tiniként legyőzte minden idők talán második legjobb rúdugróját, a francia Renaud Lavillenie-t, ugrásaiban Szergej Bubka 614 cm-es világcsúcsának megdöntése is benne volt. Bár Dohában csak az ezüstérem jutott neki, fiatal kora miatt lesz még lehetősége vb-címet szerezni. De előbb 2020-ban irány Tokió és az olimpiai arany.

Beatrice Chepkoech

A női 3000 méteres akadályfutás koronázatlan királynője, aki stabilan képes kilenc percen belül futni a 400 méterenként vizesárokkal tarkított távot. A kenyai futónő amellett, hogy a világcsúcs tartója 2018 óta 8:44.42-es idővel, 2019-től a szám világbajnokának is mondhatja magát, valamint kétszer a Diamond League összetettjét is megnyerte. Bombameglepetés lenne, ha nem ő nyerné ezt a versenyszámot Tokióban. A versenyszámot, melyet a 2000-es években Oroszország uralt, azonban napjainkra ebben a számban is Kenya dominál.

Mutaz Essa Barshim

A mezőny legszebben ugró magasugrója. Ha őt nézzük ugrás közben, olyan egyszerűnek tűnik ez a versenyszám - szinte átsiklik a léc felett mindenféle erőlködés nélkül. A 2019-es vb-házigazda katariak egyetlen aranyérmét nyerő klasszisnak két dolog hiányzik a gyűjteményéből: az olimpiai arany és a világcsúcs. Mit nem adnánk, ha pont Tokióban tudná megjavítani a kubai Javier Sotomayor 26 éves rekordját. 2018-ban Székesfehérváron, a Gyulai István Memorialon megpróbálta azt a bizonyos 245 centit átugrani, azonban a sarkával éppen hogy lehúzta a lécet.

Maria Lasitskene

Az oroszok eltiltása miatt Dohában egyéni indulóként aranyérmet nyerő, 26 éves magasugrónő a 2010-es évek legjobbja. Harmadik világbajnoki címével a tarsolyában várhatja az olimpiát, ahol kimagasló favoritként ugorhat majd. Lasitskene dominanciáját jól jelzi, hogy 2016. július 1. és 2018. június 30. között 45 versenyen nem talált legyőzőre, ez páratlan az atlétika történetében. Dohában két fiatal ukrán és egy amerikai ugró bejelentkezett a trónfosztásra. Kérdés, erre Tokió előtt vagy után kerül csak sor.

Mariya Lasitskene a világ legjobb magasugrója Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Christian Taylor

Hármasugrás, hármas vetélkedés. Erről szólt az elmúlt időszak férfi hármasugrásban. Christian Taylor, Will Claye és Pedro Pablo Pichardo közül – szó szerint – éppen az nyert, akinek jobban jött ki a lépés. Majdnem annyira uralják a mezőnyt, mint amennyire a Forma-1-ben a Mercedes, Ferrari, Red Bull hármas kiemelkedik a csapatok közül. Érdekes véletlen(?), hogy az olimpiákon (2012, 2016) világbajnokságokon (2011, 2015, 2017, 2019) rendre Taylor az, akinek sikerült nyernie.

Yulimar Rojas

Még csak 23 éves, de már kétszeres világbajnoknak mondhatja magát. A venezuleai hármasugró London után Dohában is aranyérmes lett, Dohában alig 13 centivel maradt el Inessa Kravets 1995 óta fennálló, 15,50 méteres világcsúcsától. 2016-ban Rióban ezüstérmes lett az olimpián, Tokióban világcsúccsal érhet fel a csúcsra.

Eliud Kipchoge

Az ember, aki először került két órán belülre maratoni futásban. Minden idők legjobb maratoni futója Bécsben, mesterséges körülmények között járt sikerrel, és futott 1:59:40-et. A 12 maratonijából 11-et megnyerő 34 éves kenyainak a következő célja Tokióban megvédeni olimpiai bajnoki címét. Ehhez olyan nagyszerű ellenfeleket kell legyőznie, mint a Kipchoge 2:01:39-es - hivatalosan is elismert - világrekordjától Berlinben alig két másodperccel elmaradó Kenenisa Bekele, a pályán négyszeres olimpiai- és hatszoros világbajnok Mo Farah, vagy a Dohában világbajnoki címet nyerő Lelisa Desisa.

Sifan Hassan

Nem vet jó fényt az etióp születésű, holland színekben versenyző Hassanra az edzőjét, Alberto Salazart ért doppingvádak. Azonban amíg nincsen 100 %-os bizonyíték arra, hogy ő maga is tiltott szereket használt, megilleti az ártatlanság védelme. A 26 éves futónő Dohában 1500 és 10 000 méteren is aranyérmes lett, és ha olyan lesz az olimpia programja, akkor nincs kizárva, hogy még az 5 000 méter rajtvonalához is odaáll.

A tokiói nyári olimpia atlétika versenyszámait 2020. július 31. és augusztus 9. között rendezik meg. Nagyszerű versenyek előtt állunk.