Fát vág, latrinát takarít a maratonfutás új királya

marathon TOPSHOTS Horizontal
Kenya's Eliud Kipchoge (white jersey) celebrates after busting the mythical two-hour barrier for the marathon on October 12 2019 in Vienna. - Kipchoge holds the men's world record for the distance with a time of 2hr 01min 39sec, which he set in the flat Berlin marathon on September 16, 2018. He tried in May 2017 to break the two-hour barrier, running on the Monza National Autodrome racing circuit in Italy, failing narrowly in 2hr 00min 25sec. (Photo by HERBERT NEUBAUER / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
A kenyai maratoni futó klasszis, Eliud Kipchoge 2019. október 12-én sporttörténelmet írt. Az Ineos vegyipari cég, és annak tulajdonosa, a tavaly óta a leggazdagabb britnek számító Jim Ratcliffe támogatásával hónapokon keresztül készült a 2 órás álomhatár megdöntésére. A hosszú és szisztematikus felkészülés meghozta gyümölcsét, és végül 1:59:40 órával a start után Kipchoge célba ért a 42.195 méteres távon. De ki is ez a halk szavú, ellenállhatatlan versenyző, aki forradalmasította a maratoni futást? Portré.

A végtelenül profin megszervezett Ineos 1:59 Challenge alkalmával többtucatnyian segítettek Kipchogének tartani az iramot, fogni a szelet. És nem csak a váltott „nyulak" dolgoztak ezért óramű pontossággal, hanem a felvezető autó sofőrje, aki a hajszálpontosan elvárt iramban vezetett végig, és vetítette azt a segítők lába elé lézerfénnyel.

Minden pontosan ki volt számolva Forrás: AFP/Alex Halada

A versenyként nem értelmezhető futáson a kenyai nem érhetett el világcsúcsot. Utóbbit is ő tartja a tavaly Berlinben, szeptember 16-án elért 2:01:39 órájával. De váltott irammenők alkalmazását tiltja a Nemzetközi Atlétikai-szövetség szabályzata, mint ahogy a felvezető autó szélárnyéka is meg nem engedett segítség. Nem beszélve a lézerfényről, és arról az apróságról, hogy Kipchoge volt az egyetlen, aki végigfuthatta a távot egy olyan eseményen, amelyre más nem nevezhetett résztvevőként, és az esemény időpontjával is a végletekig vártak, hogy a lehető legideálisabb körülmények között kerüljön sor a show-ra.

Eliud Kipchoge és a berlini világcsúcs Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

A bécsi Praterben kialakított 4 kilométeres oda-vissza pályán helyenként a világ legnagyobb futballstadionjait felülmúló, fergeteges hangulatban haladtak a végső cél, a korábban elképzelhetetlennek tartott két óra alatti idő áttörése felé.

Kipchoge a rá jellemző rezzenéstelen arccal, csak a feladatra koncentrálva rótta a kilométereket a világ legjobb távfutói között. Ez a fókusz a kenyai védjegye. Mindenki, aki közelebbről ismeri, úgy jellemzi őt, mint egy végtelenül céltudatos, a legapróbb részletekre is figyelő, az edzője szavára mindig hallgató sportolót.

A mester, Patrick Sang, nem akárki a szakmában. Ugyanis az 1992-es barcelonai olimpián ezüstérmet szerzett a kenyaiak nemzeti versenyszámának számító 3000 méteres akadályfutásban. E kettős az első pillanattól egymásra talált, és kölcsönösen elképesztő tisztelettel és szeretettel beszélnek egymásról. Van is miért!

Eliud Kipchoge az 5000 méter világbajnoka 2003-ban Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A rendkívül sikeres pályaatlétikai karrierje 2012-ben bicsaklott meg, amikor nem tudta kiharcolni az olimpiai indulás jogát. Ekkor döntöttek úgy edzőjével, hogy a leghosszabb olimpiai futószám felé veszik az irányt. Azóta 12 maratonijából 11-et megnyert, egytől egyig a legmagasabban jegyzett viadalok közül. Olyan elképesztő módon uralja ezt a távot, hogy a többieknek szinte esélyük sincs vele szemben.

De mi a titka?

A szerénység, alázatosság, és a mesterébe vetett megingathatatlan hite. Plusz a családja, a menedzsere, és a stáb összes többi tagja iránt érzett szeretete, elismerése. No, meg a munkamániája. Ezt a szó legjobb értelmében kell érteni. Mindenki, aki eltöltött már vele egy kis időt a kenyai magaslati edzőtáborban, egybehangzóan állítja, hogy a spártai körülmények között készülő távfutók közül Eliud Kipchoge végzi a legalázatosabban, legszerényebben a rá kirótt feladatokat.

Amelyek között a favágás, a reggeli, ebéd, vacsora elkészítése, a wc kitakarítása is éppen úgy szerepel, mint a nagyon pontos időrend tartása.

„Ha arról van szó, hogy hajnali 5-kor kell kelni, csak elég Kipchoge óráját meghallani. Egészen biztos, hogy pontban hajnali ötkor felkel, és beveti az ágyát. Nekünk csak követnünk kell őt.

Soha nem kell rá várni. És az elalvással sem viccel. Halálos pontossággal megy az ágyba, és alszik, hogy a lehető legpihentebben, az edzéseire a legjobban koncentrálva tudjon másnap ébredni. Ha arról van szó, hogy laza iramot kell futni aznap, akkor ő a Patrick Sang által kért tempót tartva kocog. A résztávos edzéseken pedig elképesztő pontossággal lövi be az elvárt iramot. Lényegében soha nem téved. Olyan, mint egy tökéletesen programozott robot. Ugyanakkor óriási szíve van, bárkinek segít. Ráadásul a futás iránti szeretete már-már szerelemnek mondható. És ez nem a megnyerhető, időközben horribilisre duzzadt pénzdíjai, bónuszai miatt van így. Hanem mert imádja, amit csinál" – vallják róla edzőtársai, egybehangzóan.

Rióban olimpiai bajnok lett Forrás: MEXSPORT/MEXSPORT/Mexsport/Fotoarena/Marcelo Macha

Eliud Kipchoge megnyert eddig mindent, amit maratoni futó megnyerhet. A nagy nemzetközi maratonik mellett a riói olimpián az ő nyakába akasztották az aranyat. A két órás álomidő áttörésével pedig lényegében a „távfutás Holdra szállását" valósította meg.

Már csak egyetlen feladata van hátra: jövő augusztus 9-én, a tokiói olimpián megnyerni a maratoni futást. Hiszen akkor éri utol a legendás etiópot, Abebe Bikilát, aki 1960-ban Rómában – akkor még mezítláb -, és négy évvel később Tokióban is világcsúccsal nyerte a számot. Neki áll a zászló, ez kétségtelen. De ne feledjük, nagy vetélytársa nem is olyan régen futott Berlinben 2:01:41 órát. Kenenisa Bekele hivatalos versenykörülmények között szorosan ott van a nyomában. Mint ahogy azt is érdeklődéssel várjuk, hogy a Kipchoge döbbenetes két órán belüli futása után másnap mivel rukkol ki az elmúlt két olimpián 5000 és 10000 méteren diadalmaskodó brit Mo Farah.

Vagyis hiába az elmúlt évek elképesztő dominanciája, a vetélytársak nem lankadnak. Bekele, Mo Farah és a többiek csak arra várnak, hogy az övükre tűzzék a kenyai skalpját a legfontosabb versenyen, a jövő évi olimpia férfi maratoni futása során. Ha valakit csak egy szemernyit is érdekel a maratoni futás, akkor a 2020. augusztus 9-én, helyi idő szerint reggel 6-kor kezdődő versenyt meg kell néznie élőben. Hiszen

alighanem ez lesz minden idők legkomolyabb férfi maratonija,

függetlenül a várhatóan párás melegben elért jelentéktelennek tűnő időeredménytől. Az olimpiákon lényegtelen, ki milyen idővel diadalmaskodik, a győzelem a lényeg.