Társoldalunk:

Visszavonul az ötszörös olimpiai bajnok sílövő

2020.03.13. 21:14

Pénteken bejelentette visszavonulását Martin Fourcade, a franciák ötszörös olimpiai bajnok biatlonosa.

Mindig is a legjobbamat akartam nyújtani. Az, hogy megmásszam a hegyeket, ma is bennem van, de férfiként és apaként már más dolgok is fontosak. Éppen ezért itt az idő elbúcsúzni. Köszönöm ezt az utazást- mondta a 31 éves francia sportoló, aki a szombati kontiolahti világkupafutamon versenyez utoljára.

Fourcade hét összetett világkupa-győzelmével rekorder - még a biatlon királyának tartott Ole Einar Björndalennél is többször tudott nyerni. A francia szombaton akár nyolcadik vk-elsőségét is begyűjtheti: előnye egy futammal az idény vége előtt tíz pont a norvég Johannes Thingnes Boe-vel szemben.

 

Fourcade a 2014-es, szocsi olimpián a 20 kilométeres egyéni és a 12,5 kilométeres üldözéses versenyben diadalmaskodott, majd négy évvel később Phjongcshangban utóbbi számban megvédte címét, továbbá győzött a 15 kilométeres tömegrajtos versenyben és a vegyes váltó tagjaként. Emellett további két ötkarikás ezüstérme is van.

Az idei világbajnokságon két aranyat nyert, így 13 vb-aranyával a sportág történetének második legeredményesebb versenyzője lett a húsz arannyal rendelkező Ole Einar Björndalen mögött, a 11 egyéni diadalával viszont utolérte az élen a norvég versenyzőt.