Brit sportolók a tokiói olimpia elhalasztását kérik

Athletics World Cup London 2018 - Day Two  Athletics World Cup London 2018 London Stadium London 15 July 2018 Action Sport NurPhoto ATHLETICS ATHLETE sports competition event endurance sports CHAMPIONSHIP RACE DECATHLON HEPTATHLON competition
Dai Greene of Great Britain and Northern Ireland compete in 400m Hurdles Men during Athletics World Cup London 2018 at London Stadium, London, on 15 July 2018 (Photo by Action Foto Sport/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Brit sportolók arra szólították fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy az halassza el a július 24-én kezdődő tokiói nyári olimpiai játékokat. A koronavírius-járvány lassan a sportvilág utolsó még álló bástyáját is lerombolja.

A britek középtávfuója, Guy Learmonth a Guardian című lapnak a következőket nyilatkozta: "Fogalmunk sincs, hogy a jelenleg kezdődő járványnak mi lesz a vége, ebben az ügyben senki sem tud semmit mondani.

Nagyon örülnék, ha az olimpiát őszre halasztanák, vagy inkább 2021-re, vagy 2022-re - fejtette ki Guy Learmonth.

A férfi 4x400-as váltóval olimpiai bronzérmes Martyn Rooney azt mondta: bármennyire is fájdalmas tudomásul venni a történteket, a sportolók meg fogják érteni, hogy most nem az olimpia a legfontosabb dolog a világon. "Ha Tokióban a tömeges részvétel nagy kockázattal jár, senki nem fog odamenni" - jelentette ki Rooney.

Dai Greene, aki a 2011-es tegui atlétikai világbajnokságon a férfi 400 méteres gátfutás aranyérmese volt, a következőket mondta:

Dai Greene a férfi 400 méteres gátfutás világbajnoka az olimpia elhalasztása mellett érvelt Forrás: NurPhoto/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Greene azt is elmondta, hogy az idő előrehaladtával az atléták egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek, mert senki sem fogja a felkészülésüket finanszírozni.

A brit sportolók egyelőre zárt kapukat döngetnek, mert mind a japán kormány, mind az olimpia szervező bizottsága, mind pedig Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy a tokiói játékokat az eredeti időpontban, azaz 2020. júlisu 24. és augusztus 9. között fogják megrendezni.