Két-három héten belül el kell dőlnie, hogy lesz-e Tokióban olimpia

health virus Horizontal IOC OLYMPIC GAMES
A buszmegállóban is kötelező a szájmaszk Tokióban 130 nappal az olimpia előtt
Vágólapra másolva!
A konokul viselkedő és a 2020-as nyári olimpia megtartása mellett rendületlenül érvelő Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem teheti meg, hogy szembemegy a világ élsportolóinak a véleményével. Ezt nyilatkozta a Kossuth Rádió Sportvilág című adásában Vajda László, aki korábban több olimpia szervezésében részt vett. Vajda jelenleg a 2022-es pekingi téli olimpia szervező bizottságában dolgozik. Szerinte 2-3 héten belül Thomas Bachnak ki kell mondania, mi lesz a nyári játékokkal.

A magyar sportvezető Pekingből nyilatkozott. Azt mondta, hogy amíg hat héttel ezelőtt gyakorlatilag üresek voltak az utcák, addig mára visszatértek a dugók, és megint nagy a forgalom.

- mondta Vajda.

Szavazzon!

Ön szerint hogyan dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tokiói játékokkal kapcsolatban?

A Kínai Olimpiai Bizottság is feszült figyelemmel követi, mi lesz az idei nyári olimpia sorsa. Vajda László szerint a legnagyobb probléma most az, hogy a kvalifikációs versenyek leálltak.

A kvalifikációs tornák nélkül is el lehet persze dönteni, hogy kik jussanak ki az olimpiára. Ott vannak a korábbi világversenyek eredményei, vagy az aktuális világranglisták. Ezek segíthetnek a döntésben. Ugyanakkor azt megértem, ha sok sportoló nehezen fogadná el az ilyen döntést."

Az olimpia a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tulajdona.

Vajda László, aki a 2022-es pekingi téli olimpia szervező bizottságának magyar tagja Forrás: Lantos Gábor

Utóbbiak csak a vendéglátók, javaslatot tehetnek.

Vajda László szerint a halasztás nem annyira egyszerű dolog, mint aminek első pillanatban látszik. "Kézenfekvő dolog lenne azt mondani, hogy ha nem megy júliusban, akkor majd menni fog októberben, ám a helyzet nem ennyire egyszerű. (Az 1964-es nyári olimpiát október 10-24. között rendezték meg - a szerk.) Ősszel ugyanis elindulnak a különféle versenysorozatok, amelyeket nem lehet csak úgy odébb pakolni. A halasztás anyagilag, logisztikailag, szervezésileg borzalmasan nehéz dolog."

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Csak ő mondhatja ki, hogy mi lesz a 2020-as nyári olimpiával Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Laurent Gillieron

A legfontosabb azonban az, hogy a sportolók oda mernek-e menni Tokióba, hogy a versenyzők a lehető legjobb formájukban érkeznek-e meg a japán fővárosba. Ez az, amire ma senki sem tud választ adni.

- fejezte be a nyilatkozatát Vajda László.

Márpedig, ha ennek a feltételnek nem tudnak megfelelni, akkor komolyan fel kell tenni a kérdést, hogy mi lesz az olimpiával.