Társoldalunk:

Két-három héten belül el kell dőlnie, hogy lesz-e Tokióban olimpia

2020.03.19. 09:28

A konokul viselkedő és a 2020-as nyári olimpia megtartása mellett rendületlenül érvelő Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem teheti meg, hogy szembemegy a világ élsportolóinak a véleményével. Ezt nyilatkozta a Kossuth Rádió Sportvilág című adásában Vajda László, aki korábban több olimpia szervezésében részt vett. Vajda jelenleg a 2022-es pekingi téli olimpia szervező bizottságában dolgozik. Szerinte 2-3 héten belül Thomas Bachnak ki kell mondania, mi lesz a nyári játékokkal.

A magyar sportvezető Pekingből nyilatkozott. Azt mondta, hogy amíg hat héttel ezelőtt gyakorlatilag üresek voltak az utcák, addig mára visszatértek a dugók, és megint nagy a forgalom. Én minden nap bejárok az irodába dolgozni, maszkot viselünk. Nem tartunk személyes részvételű értekezleteket, Skype-on és az interneten kommunikálunk" - mondta Vajda.

A Kínai Olimpiai Bizottság is feszült figyelemmel követi, mi lesz az idei nyári olimpia sorsa. Vajda László szerint a legnagyobb probléma most az, hogy a kvalifikációs versenyek leálltak. Ez a magyarokat is nagyban érinti, mást ne mondjak, nem tudni, mi lesz a női vízilabda-, vagy kézilabda-válogatott sorsa.  A kvalifikációs tornák nélkül is el lehet persze dönteni, hogy kik jussanak ki az olimpiára. Ott vannak a korábbi világversenyek eredményei, vagy az aktuális világranglisták. Ezek segíthetnek a döntésben. Ugyanakkor azt megértem, ha sok sportoló nehezen fogadná el az ilyen döntést."

Az olimpia a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tulajdona. Éppen ezért egyedül Thomas Bach elnöknek van joga bármit kimondani a játékokkal kapcsolatban. Ő mondhatja ki, hogy az olimpia elmarad, vagy elhalasztják. Más ilyet nem tehet meg, tehát a japán szervezők sem.

Vajda László, aki a 2022-es pekingi téli olimpia szervező bizottságának magyar tagjaForrás: Lantos Gábor

Utóbbiak csak a vendéglátók, javaslatot tehetnek. Én is látom azt, hogy - különösen az angolszász területekről - egyre nagyobb a nyomás a NOB-on. A szervezet nem teheti meg, hogy szembe megy ezekkel a sportolói véleményekkel. Éppen ezért a következő 2-3 hétben el kell dőlnie az olimpia sorsának. De a döntést - ezt még egyszer hangsúlyoznám - csak a NOB mondhatja ki." 

Vajda László szerint a halasztás nem annyira egyszerű dolog, mint aminek első pillanatban látszik. "Kézenfekvő dolog lenne azt mondani, hogy ha nem megy júliusban, akkor majd menni fog októberben, ám a helyzet nem ennyire egyszerű. (Az 1964-es nyári olimpiát október 10-24. között rendezték meg - a szerk.) Ősszel ugyanis elindulnak a különféle versenysorozatok, amelyeket nem lehet csak úgy odébb pakolni. A halasztás anyagilag, logisztikailag, szervezésileg borzalmasan nehéz dolog."

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Csak ő mondhatja ki, hogy mi lesz a 2020-as nyári olimpiávalForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Laurent Gillieron

A legfontosabb azonban az, hogy a sportolók oda mernek-e menni Tokióba, hogy a versenyzők a lehető legjobb formájukban érkeznek-e meg a japán fővárosba. Ez az, amire ma senki sem tud választ adni. Én sem tudok erre most felelni, de azzal, hogy megálltak a kvalifikációs versenyek, hogy a sportolóknak nincs meg az optimális lehetőségük az edzésekre, komoly a veszélye annak, hogy a válasz a nem" - fejezte be a nyilatkozatát Vajda László.

Márpedig, ha ennek a feltételnek nem tudnak megfelelni, akkor komolyan fel kell tenni a kérdést, hogy mi lesz az olimpiával.