Az olimpia halasztásának költségein vitázik a NOB és a szervezőbizottság

Horizontal
In this picture taken on July 24, 2019, (L to R) Tokyo Governor Yuriko Koike, International Olympic Committee president Thomas Bach, Japan's Prime Minister Shinzo Abe and Tokyo 2020 Organising Committee president Yoshiro Mori stand for a photo session during a ceremony marking one year before the start of the Tokyo 2020 Olympic Games in Tokyo. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)
Vágólapra másolva!
Vita bontakozott ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezőbizottság között arról, hogy melyik fél és milyen arányban viseli az idén nyárról egy évvel későbbre áthelyezett tokiói játékok halasztásának költségeit.

A szervezők kedden azt kérték a NOB-tól, hogy távolítsa el a weboldaláról azt a nyilatkozatot, amely Abe Sindzó japán miniszterelnököt idézi a költségek megoszlásával kapcsolatban.

A NOB és a japán kormány a múlt hónapban állapodott meg abban, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztja az idén nyárra tervezett olimpiát és paralimpiát, ugyanakkor az még nem került tisztázásra, hogy ennek a pénzügyi következményeit a NOB, vagy a japán kormány fedezi-e.

Hétfőn a NOB honlapjára felkerült egy írásos összefoglaló a játékok halasztásával kapcsolatban feltett leggyakoribb kérdésekkel és válaszokkal. Az időpont módosításával összefüggő pénzügyi hatásokról szóló kérdésre a NOB azt írta: "Abe Sindzó japán miniszterelnök beleegyezett abba, hogy Japán a továbbiakban is vállalja azokat a költségeket, amelyeket egyébként is vállalt volna a 2020-as játékokra vonatkozó, most érvényben lévő szerződés szerint, a NOB pedig a folytatásban is a saját költségeinek fedezéséért felel". Hozzátették, hogy a NOB számára már most világos, hogy ez az összeg több százmillió dollár plusz költséget jelent.

Teljes az egyet nem értés a felek között. A tokiói kormányzó, Juriko Koike, Thomas Bach, NOB-elnök, Abe Sindzó miniszterelnök és a szervezőbizottság elnöke, Josiro Mori egyre kevésbé találja a közös hangot Forrás: AFP/Behrouz Mehri

A tokiói szervezőbizottság szóvivője, Takaja Masza erre reagálva kijelentette, hogy ebben az ügyben "nem helyénvaló a miniszterelnök nevét megemlíteni", és jelezte, arra kérték a NOB-ot, hogy ezt a mondatot távolítsa el a honlapról.

– jelentette ki Takaja. A szervezőbizottság azt is jelezte, hogy Abe Sindzó és Thomas Bach NOB-elnök a plusz költségek megoszlására vonatkozóan még nem tárgyalt akkor, amikor az esemény elhalasztása mellett döntött.

A NOB egyelőre nem válaszolt a szervezőbizottságnak, ugyanakkor kedd délelőtt más szöveg volt olvasható az ominózus kérdésnél, amely már "frissített" megjegyzéssel szerepel a NOB weboldalán. Az új válasz szerint "a japán kormány ismételten jelezte, készen áll arra, hogy teljesítse a játékok sikeres megszervezéséhez szükséges feladatait, miközben a NOB is hangsúlyozta, hogy teljes mértékben elkötelezett a sikeres tokiói olimpia mellett".

Korábban a Kyodo japán hírügynökség arról számolt be, a miniszterelnök beleegyezett abba, hogy japán vállalja a halasztással összefüggésben felvetődő költségeket,

amelyek a Kyodo információ szerint hárommilliárd dollárra rúghatnak.

Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője kedden úgy nyilatkozott, Abe Sindzó nem kötött konkrét egyezséget a plusz költségek viseléséről.

A tokiói olimpia július 24-én kezdődött volna, de március végén az a döntés született, hogy a világjárvány miatt pontosan egy évvel halasztják az eseményt. Ennek értelmében a játékokra jövő július 23. és augusztus 8. között kerül sor, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg.