Meghalt az olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó

- Horizontal
Russian coach Alexandr Kabanov (up) swimms to congratulate his players in the Mladost venue swimming pool of Zagreb on September 10, 2010 after their final of the water polo European championships between Russia and Greece. Russia won by 11-6. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Hetvenkét éves korában meghalt a szovjet színekben kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Alekszandr Kabanov, aki orosz szövetségi kapitányként is számos sikert aratott.

A válogatottal 1972-ben és 1980-ban érdemelte ki az aranyérmet az ötkarikás játékokon, amellett részese volt két világbajnoki elsőségnek, nyert világkupát és Európa-bajnokságot is. Edzőként mind a férfi-, mind a női válogatottnak volt a szövetségi kapitánya. A férfiakkal világkupát és világligát, olimpián ezüstöt (a 2000-es sydney-i döntőben éppen a magyar válogatott győzte le a csapatát) és bronzot nyert (2004, Athén), a vb-ken három harmadik, az Eb-ken két első helyezést ért el.

Az orosz női válogatottal Európa-bajnok lett, és kétszer világbajnoki bronzot szerzett.

Kabanovot munkássága elismeréseként beválasztották az egyesült államokbeli Fort Lauderdale-ben működő Hall of Fame (Hírességek Csarnoka) tagjai közé.