A Tour de France előnyt élvez az olimpiával szemben a legtöbb kerékpárosnál

kerékpár Thomas Voeckler Tour de France
French Thomas Voeckler of Direct Energie pictured during the arrival of the seventeenth stage at the 103rd edition of the Tour de France cycling race, 184,5 km from Bern to Finhaut-Emosson, Switzerland, on Wednesday 20 July 2016. This year's Tour de France takes place from July 2nd to July 24th. BELGA PHOTO YORICK JANSENS
Vágólapra másolva!
A legjobb kerékpárosok a Tour de France miatt kihagyhatják a jövő évi tokiói olimpiát a francia nemzeti csapat vezetője szerint.

- idézte az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál Thomas Voecklert, aki negyedik volt a 2011-es Tour de France-on, a 2012-es kiírásban pedig kiérdemelte a legjobb hegyi bringást megillető pöttyös trikót.

Thomas Voeckler, a francia kerékpárcsapat szövetségi kapitánya Forrás: AFP/Fred Tanneau

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott ötkarikás játékokat 2021. július 23-tól augusztus 8-ig rendezik, a férfi országúti mezőnyversenyt pedig 24-én rendezik Tokióban. Ez közvetlen ütközést jelentene, mivel a francia körverseny július 2-án egyéni időfutammal rajtol Koppenhágából és július 25-én ér véget Párizsban.

A Tour de France-ot szervező Amaury Sport Organisation (ASO) július 1-jén jelezte: szeretné korábbra hozni a jövő évi viadal rajtját, hogy elkerüljék az ütközést.

A 2021-es francia körverseny első három szakaszát rendezik Dániában, ám a helyi szervezőknek komoly logisztikai nehézséget jelent az időpont módosítása, mivel a szintén egy évvel elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokság egyik nyolcaddöntőjét június 28-án rendezik Koppenhágában, ennek időpontját pedig nem lehet megváltoztatni.

Voeckler bízik abban, hogy megoldás születik az átfedés problémájára, mivel a jelenlegi menetrend alapján "gyakorlatilag lehetetlen küldetésnek" látja a lehető legerősebb francia válogatott összeállítását az olimpiára. Voeckler - aki a 2004-es, athéni játékokon 19. lett - leszögezte:

noha nagy hagyományai vannak az olimpiai kerékpárversenyeknek, a pénzügyi befektetők számára a Tour több médiamegjelenési lehetőséget biztosít.

Thomas Voeckler a franciák egyik legnagyobb kedvence volt Forrás: Belga via AFP/Yorick Jansens

"Ha választani lehet, biztos vagyok benne, a szponzorok döntő többsége arra fogja kérni a legjobbjait, legkiválóbb hegyimenőit, hogy az ötkarikás játékok helyett a Tour de France-on vegyenek részt" - fejtette ki Voeckler, aki szerint ez logikus lépés a támogatók szempontjából.

Az olimpián a férfiak időfutamát július 28-án, három nappal a Tour de France párizsi befutójának jelenlegi időpontja után rendezik.