Vágólapra másolva!
A szlovén Tadej Pogacar nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny kilencedik szakaszát vasárnap, amelyen honfitársa, Primoz Roglic átvette a sárga trikót.

A Pau és Laruns közötti 153 kilométeres hegyi etapon két első, két harmadik és egy negyedik kategóriás emelkedőt kellett teljesítenie a mezőnynek. Az utolsó emelkedő tetején hatalmas csata volt az időjóváírásokért, aminek következtében Roglic és Pogacar össze is ütközött, de egyikük sem esett el.

Tadej Pogacar egy fantasztikus szakaszt nyert meg a Touron Forrás: A.S.O./Alex Broadway

A több mint 80 kilométert egyedül tekerő svájci Marc Hirschit kevéssel a cél előtt érte be egy négyfős csapat, benne az iramot diktáló Pogacarral, valamint az összetettben jó pozícióban lévő, a szakasz előtt második Rogliccal. A hajrában ötfős sprintbefutó döntött, amelyben a két szlovén végzett az első két helyen, Hirschinek annyi ereje maradt, hogy harmadikként végzett.

Pogacar alig 21 évesen és 351 naposan nyert szakaszt a legrangosabb háromhetes körversenyen, amivel közel járt Lance Armstrong 27 évvel ezelőtti sikerének megdöntéséhez.

A szakasz nagy vesztese a brit Adam Yates lett, aki 54 másodperces hátránnyal ért célba, és összetettben a szakasz előtt még élen álló kerekes visszaesett a nyolcadik helyre.

Összetettben a kolumbiai Egan Bernal lépett a második pozícióba, aki az ötfős bolyban negyedikként, a győztessel azonos idővel ért célba. Hátránya Rogliccal szemben 21 másodperc. A francia Guillaume Martin meg tudta őrizni a harmadik helyét az összetettben, de 9 helyett 28 másodpercre került az éllovastól.
Tour de France, 9. szakasz, Pau-Laruns, 153 km:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 3:55:17 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Marc Hirschi (svájci, Sunweb) a.i.
4. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) a.i.
...7. Guillaume Martin (francia, Cofidis) 11 mp h.
...15. Adam Yates (brit, Mitchelton-Scott) 54 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Roglic 38:40:01 óra
2. Bernal 21 mp h.
3. Martin 28 mp h.

A hétfői szünnapot követően kedden az Ile d'Oléron Le Chateau-d'Oléron és az Ile de Ré Saint-Martin-de-Ré közötti 168,5 kilométer megtétele vár a mezőnyre. A résztvevők összesen 3470 kilométert tekernek, amíg szeptember 20-án célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n.
A francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezik a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d'Italia csak októberben lesz, és azt követi, részben átfedéssel a Vuelta a Espana.