Társoldalunk:

Díjátadó lesz az Év Sportolója Gálán a Nobel-díjra is esélyes magyar kutató olimpiai bajnok lánya

2021.01.11. 10:57

A világ egyik leghíresebb embere lett Karikó Katalin, akinek a szabadalma alapján készült az Egyesült Államokban az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos Covid–19-vakcina. A tudós lánya, Francia Zsuzsanna amerikai színekben lett kétszeres olimpiai bajnok evezős, hétfőn pedig díjat ad majd át az Év Sportolója Gálán.

„A nagymamámmal mindig is nagy rajongói voltunk a magyar sportnak. Amíg élt, minden évben sok időt töltöttem Magyarországon. Mellette igazi magyar szurkolóvá váltam én is, ráadásul több magyar sportolót személyesen is megismerhettem a sportpályafutásom során" – mondta a Nemzeti Sportnak Francia Zsuzsanna, aki az egyetemi évei alatt kezdett csak evezni.

2008-ban Pekingben és négy évvel később, Londonban is a nyolcas tagjaként lett olimpiai bajnok, de ma már ugyanazon a pályán, a biotechnológiában dolgozik, mint az édesanyja.

Francia Zsuzsanna (balról a hatodik) amerikai színekben lett kétszeres olimpiai bajnokForrás: ddp images via AFP/Joerg Koch

„Kicsit megváltoztak a szerepek. Annak idején ő támogatott, buzdított a sportban és a tanulmányaimban, most én vagyok az, aki vele együtt örül és izgul a sikeréért. Amikor fiatalabb voltam, mindig leültetett minket otthon az édesapámmal, és lelkesen elmesélte, milyen eredményeket ért el a kutatásaiban, mit tanult vagy fedezett fel. Most, hogy babát várok, a párom viccesen megjegyezte: anyu biztosan őt is leülteti majd és mesél neki a technológiáról és a kutatásokról" – mondta az édesanyjáról.

Francia Zsuzsanna a 2020-as évben nem tudott Magyarországra jönni, de előtte minden évben jött.
„Sok-sok nyaramat otthon töltöttem Kisújszálláson. Sajnos a nagymamám már nem él, ám rendszeresen meglátogattam Budapesten anyu nővérét, aki a keresztanyám és akivel nagyon szoros a kapcsolatom. A kisújszállási éveket sosem feledem el, volt, hogy három hónapot is a mamánál töltöttem."

Az Év Sportolója Gálát hétfő este adja majd le az M4 Sport.