Díjátadó lesz az Év Sportolója Gálán a Nobel-díjra is esélyes magyar kutató olimpiai bajnok lánya

ROWING-WORLD-GERMANY SQUARE FORMAT
(LtoR) Brett Sickler, Lindsay Shoop, Anna Goodale, Samantha Magee, Anna Mickelson, Zsuzsanna Francia, Caroline Lind, Cary Davies and cox Mary Whipple celebrate on the podium with their gold medals of the women's coxed eight final race of the Rowing World Championships, 02 September 2007 in Munich. The World Championships take place until 02 September. AFP PHOTO DDP/JOERG KOCH GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
A világ egyik leghíresebb embere lett Karikó Katalin, akinek a szabadalma alapján készült az Egyesült Államokban az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos Covid–19-vakcina. A tudós lánya, Francia Zsuzsanna amerikai színekben lett kétszeres olimpiai bajnok evezős, hétfőn pedig díjat ad majd át az Év Sportolója Gálán.

„A nagymamámmal mindig is nagy rajongói voltunk a magyar sportnak. Amíg élt, minden évben sok időt töltöttem Magyarországon. Mellette igazi magyar szurkolóvá váltam én is, ráadásul több magyar sportolót személyesen is megismerhettem a sportpályafutásom során" – mondta a Nemzeti Sportnak Francia Zsuzsanna, aki az egyetemi évei alatt kezdett csak evezni.

2008-ban Pekingben és négy évvel később, Londonban is a nyolcas tagjaként lett olimpiai bajnok, de ma már ugyanazon a pályán, a biotechnológiában dolgozik, mint az édesanyja.

Francia Zsuzsanna (balról a hatodik) amerikai színekben lett kétszeres olimpiai bajnok Forrás: ddp images via AFP/Joerg Koch

„Kicsit megváltoztak a szerepek. Annak idején ő támogatott, buzdított a sportban és a tanulmányaimban, most én vagyok az, aki vele együtt örül és izgul a sikeréért. Amikor fiatalabb voltam, mindig leültetett minket otthon az édesapámmal, és lelkesen elmesélte, milyen eredményeket ért el a kutatásaiban, mit tanult vagy fedezett fel. Most, hogy babát várok, a párom viccesen megjegyezte: anyu biztosan őt is leülteti majd és mesél neki a technológiáról és a kutatásokról" – mondta az édesanyjáról.

Francia Zsuzsanna a 2020-as évben nem tudott Magyarországra jönni, de előtte minden évben jött.
„Sok-sok nyaramat otthon töltöttem Kisújszálláson. Sajnos a nagymamám már nem él, ám rendszeresen meglátogattam Budapesten anyu nővérét, aki a keresztanyám és akivel nagyon szoros a kapcsolatom. A kisújszállási éveket sosem feledem el, volt, hogy három hónapot is a mamánál töltöttem."

Az Év Sportolója Gálát hétfő este adja majd le az M4 Sport.