Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken közölte, hogy csak azoknak az embereknek ad akkreditációt a tokiói olimpiára a koronavírus-járvány miatt, akiknek alapvető és operatív szerepük lesz az ötkarikás játékokon.

Miután a NOB múlt szombaton megállapodott a japán szervezőkkel és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal a külföldi nézők kitiltásáról,

erőfeszítéseket tesznek az akkreditált személyek számának jelentős csökkentésével kapcsolatban is

– számolt be a Kyodonews.

"A NOB törölte vagy csökkentette a vendégprogramját, a legendás olimpiai sportolóknak szóló meghívókat és számos más programot. Ezenkívül nem ad akkreditációt egyetlen kísérő vendégnek sem" - áll a közleményben.

A hírek szerint Japán kormánya a pandémiával szembeni ellenintézkedésként

fontolóra veszi a Japánba érkezők számának felére, mintegy 30 ezerre csökkentését.

Várhatóan egyébként körülbelül 90 ezer ember lépne be az országba külföldről, köztük nagyjából 30 ezer sportoló, edző és csapattag.

A NOB jelentősen csökkenti a tokiói olimpia vendégeinek számát Forrás: Tokyo 2020/Facebook

Az ügyet jól ismerő források szerint hamarosan megkezdődnek a tárgyalások az érintett szervezetekkel. A japán kormány úgy döntött, hogy további drasztikus lépésekre van szükség. A csökkentések elsősorban a Nemzetközi Olimpiai és Nemzetközi Paralimpiai Bizottságok, valamint az országos és regionális olimpiai bizottságok látogatóinak szólnak. Valószínűleg a nemzetközi sportszövetségekkel és a médiával kapcsolatban álló személyeket, valamint a szponzorok által meghívott vendégeket is érinti majd a döntés.

A szervezőbizottság tervei szerint nagyjából 11 000 olimpikon és 4000 paralimpikon vesz részt az eseményen. További 15 000 embert,

köztük a csapat tisztviselőit, elvben nem érintik ezek a csökkentések.

Marukava Tamajo olimpiai miniszter egy március 20-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy a játékokban részt vevők számát a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell.

Áprilisban a szervezők, Japán és Tokió kormánya, valamint a NOB és az IPC közötti

ötpárti tárgyalásokon vitathatják meg a japán lakosok számának korlátozását a versenyeken,

illetve a további biztonsági intézkedéséket.