Vágólapra másolva!
Szeptember 3. és 5. között sporttörténeti eseményre kerül sor Magyarországon. Ekkor rendezik a Papp László Budapest Sportarénában a PDC European Tour Hungarian Darts Trophy elnevezésű dartsversenyt, amely a PDC (a legnagyobb nemzetközi szervezet) dartsvilágszervezet történetének első hivatalos viadala lesz hazánkban. A 140 ezer font összdíjazású rendezvény az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt a PDC European Tour idei sorozatának első állomása lesz.

A hazai verseny szervezését vezető Takács Péter az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, több évtizedes munka érett be a hazai rendezéssel, két-három éve vált nagyjából biztossá, hogy lesz torna, de a világjárvány miatt egy évvel halasztani kellett.

„Sporttörténelmet írunk, mert soha nem volt még ilyen sztárokat felvonultató verseny Magyarországon. A világ legjobbjai is nagyon várják, hogy Budapesten játszhassanak. Abban bízom, hogy óriási siker kapujában állunk, mert az a tervünk, hogy idővel olyan verseny lehessen nálunk, amit a Sky Sports is élőben közvetíthet majd" – mondta Takács Péter, aki hozzátette, a szombat és vasárnap esti programra már majdnem minden jegy elkelt, a telt ház pedig több mint négyezer szurkolót jelent majd a Papp László Sportarénában. Az eseményre a dartsevent.com oldalon lehet belépőt váltani, a belépéshez pedig védettségi igazolványra lesz szükség.

Vereczkey Lajos, a dartssport egyik "magyarhangja", azaz a sportág szakkommentátora, aki az esemény egyik ceremóniamestere lesz, elmondta, igazi világsztárok érkeznek majd Budapestre,

itt lesz a háromszoros világbajnok Michael van Gerwen, a kétszeres győztes Adrian Lewis a szintén világbajnok Peter Wright, a címvédő Gerwyn Price, valamint Rob Cross, de érkezik Michael Smith, James Wade vagy éppen Simon Whitlock is. A mezőnyben ott lesz négy magyar játékos is, Strbik Péter, Végső János, Jagicza Gábor és Rucska József is, akik pénteken lépnek majd tábla elé.


„2019-ben Érden volt már egy telt házas gálaesemény, ott a külföldi vendégek is rácsodálkoztak, mekkora szurkolás volt ott. Ugyanezt a hangulatot hatványozottan tudjuk majd hozni a Papp László Budapest Arénában is a nézőknek köszönhetően. Kifejezetten noszogatjuk a nézőket, hogy vagányan, akár jelmezben érkezzenek, mint azt Londonban szokás, jelmezversenyt is hirdetünk.

szeretnénk bizonyítani a PDC-nek, hogy alkalmasak vagyunk ennél komolyabb rendezvény megvalósítására is" – mondta Vereczkey Lajos.

A beszélgetésbe bekapcsolódott online a világbajnok Peter Wright is, aki versenyezni fog majd Budapesten jövő hétvégén, de egyelőre otthonából, egy fotelben ülve mondott pár mondatot, közben a macskája is felugrott mellé.

Peter Wright a sportág egyik legnépszerűbb alakja Sport TV

„Azért ilyen népszerű sportág a darts, mert bárki elkezdheti. Bárki vehet egy táblát, felteszi a falra vagy az ajtóra, választ magának egy kedvencet a tévéből és megpróbálhatja utánozni. A legnehezebb az, hogy valaki meg tudjon ragadni a legjobbak között. Budapesten rengeteg 180-as dobást, magas átlagokat várok. Kis túlzással bárki hazaviheti a trófeát. A lényeg, hogy mindenki élvezze a versenyt" – mondta a világbajnok, igen színes egyéniség.

A beszélgetésbe bekapcsolódott a dél-afrikai Devon Petersen is, aki örömét fejezte ki, hogy Budapesten is verseny lesz.

„Nagyon nagy lehetőség, hogy a PDC terjeszkedik, sok új országot ismerhetnek meg a játékosok és a nézők, ami jót tesz a sorozatnak. Ezek a versenyek a mezőny szempontjából olyanok, mint a komolyabb versenyek, magas színvonalon zajlanak ezek a tornák."

Vereczkey azt is elárulta, hogy szombaton megemlékeznek a napokban 33 évesen elhunyt ausztrál játékosról, Kyle Andersonról.

A program mindhárom napon 13 és 19 órakor kezdődik. A pénteki első fordulóban - a 16 kiemeltet leszámítva - a 32 közé jutásért lépnek színpadra a játékosok. Szombattól onnantól folytatódik a küzdelem, a végjátékra vasárnap kerül sor. A negyeddöntőig hat nyert legig tartanak a mérkőzések, a négy között hétig, míg a fináléban nyolcig.